وی ادامه داد: این دو نوع رقم از گیاه گلرنگ با سطح بسیار بالای اولئیک اسید، عملکرد بالا و تحمل خشکی از سوی مؤسسه ثبت و گواهی بذر میتواند به طور مستقیم در کاهش وابستگی به واردات روغن، ارتقاء امنیت غذایی و توسعه کشاورزی پایدار نقشآفرینی کنند.
عضو هیأتعلمی دانشگاه شهید باهنر کرمان به چرایی انتخاب نام فاخره برای یکی از ارقام دانه روغنی گیاه گلرنگ اشاره و تأکید کرد: ازآنجاییکه این رقم تحقیقاتی حاصل تلاش و دسترنج پژوهشگران این مجموعه است که بدون نقش بنیانگذاران دانشگاه افضلیپور هرگز رخ نمیداد؛ لذا نام فاخره را با اقتباس از اسم فاخره صبا همسر علیرضا افضلیپور بنیانگذار دانشگاه شهید باهنر کرمان انتخاب شده است.
ابراهیمی تصریح کرد: ازآنجاییکه ۹۰ درصد نیاز ایران به دانههای روغنی از طریق واردات انجام میشود دستاورد اخیر این پژوهشگاه افضلیپور دانشگاه باهنر کرمان، میتواند به طور مستقیم در کاهش این وابستگی میتواند اثرگذار باشد.
وی با بیان اینکه گیاه گلرنگ تحمل بالایی نسبت به سرما و شوری و خشکی دارد، ابراز کرد: کشت ارقام جدید فاخره و سروش از دانه گلرنگ بهویژه در مناطق کم آب کشور فرصتی برای افزایش تولید داخلی و کاهش هزینههای ارزی خواهد بود؛ زیرا این گیاه در جهان بهعنوان گیاهی مقاوم به خشکی و تنشهای محیطی شناخته شده است.
عضو هیأتعلمی دانشگاه شهید باهنر کرمان به نامهای متفاوت این گیاه اشاره کرد و گفت: در کرمان به گیاه گلرنگ، گل خشت میگویند؛ اما در دیگر نقاط ایران آن را با نامهای کاجیره، کاژیره، کاخلی، چورک گلی و زرد لاله میشناسند.
ابراهیمی اذعان کرد: گیاه گلرنگ چند منظوره بوده و کاربردهای زیادی از جمله تولید روغن نباتی، با کیفیت بالا به دلیل بیش از ۹۰ درصد اسیدهای چرب غیراشباع، استفادههای دارویی و غذایی از گل برگها، استفاده از دانه و کنجاله آن برای تغذیه دام و طیور و استفاده از گلچه بهعنوان رنگ طبیعی خوراکی و رنگ در صنعت نساجی را دارد.
وی خاطرنشان کرد: روغن دانه گلرنگ ارقام ایرانی حاوی مقدار زیاد لینولئیک اسید بوده و بین ۵۵ تا ۷۵ درصد متغیر است از دیگر ویژگیهای مهم روغن گلرنگ که بی و بو بیطعم است، نقطه دود بالا در حرارتهای بالا و پختوپز طولانیمدت اشاره کرد و میتواند بهعنوان یک روغن پایدار در برابر حرارت بهویژه برای غذاهای سرخ شده استفاده کرد.
انتهای خبر/ طهماسبی