خبرگزاری اقطاع خبر – گروه استانها: صنعت دامداری در استان کرمان آنقدر توسعه یافته نیست که نیاز ساکنان کرمان را تأمین کند و به همین دلیل وابستگی ۶۰ درصدی به واردات دام در استان یکی از مشکلات موجود در استان است اما ۴۰ درصد باقیمانده تولید به دلیل کیفیت و مرغوبیت و استراتژیک بودن تأمین نیاز داخلی برای تأمین گوشت و به ویژه فراوردههای دامی از اهمیت بالایی برخوردار است.
مرغوبیت دامهای سبک در استان کرمان طی سالهای اخیر موجب پدیده قاچاق دامهای سبک استان به آن سوی مرزها و به خصوص کشورهای عربی شده است، این نوع قاچاق با تداوم خشکسالی و تهدید جان دامها طی ماههای اخیر سیر صعودی پیدا کرده است.
مرغوبیت دامهای سبک در استان کرمان طی سالهای اخیر موجب پدیده قاچاق دامهای سبک استان به آن سوی مرزها و به خصوص کشورهای عربی شده است
در کنار قاچاق دام که توسط واسطهها در شهرستانهای مستعد دامپروری در استان انجام میشود این روزها عشایر و دامداران سنتی و واحدهای صنعتی استان با مشکل دیگری مواجه شدهاند که البته هر چه که میگویند اما کمتر کسی به مشکلاتشان توجه میکند.
کاهش جدی منابع آبی در استان کرمان، خشک شدن مراتع و کمبود جدی علوفه در کنار کمبود و گرانی خوراک دام موجب شده است عشایر استان کرمان که شاهد تلف شدن دامها هستند برای کاهش خسارت به سمت ذبح و یا فروش دامهای مولد روی آورند.
این دامها البته سرمایه اصلی عشایر استان کرمان هستند و جمعیت دامی موجود در استان را برای باروری در فصل پاییز تضمین میکنند.
چارهای جز فروش دامهای مولد نداریم / حیوانات در حال تلف شدن هستند
پای صحبت اکبر سلاجقه یکی از دامداران عشایر شهرستان بافت نشستیم، وی میگوید: بسیاری از عشایر مانند سیاه چادرهایشان روزگارشان سیاه شده، بارندگی در استان به شدت کاهش یافته و مراتع سالهای گذشته حالا تبدیل به بیابان شدهاند و علوفهای در مراتع وجود ندارد.
وی میگوید: حتی در برخی از مناطق آب مورد نیاز برای آبشخور دام وجود ندارد، دامهای عشایر استان اکثراً سبک هستند و به همین دلیل به شدت آسیب پذیرند کمبود علوفه، گرانی بیش از حد خوراک دام و گرمای بیش از حد هوا بسیاری از دامهای عشایر را از بین برده است.
وی میافزاید: تمام سرمایه عشایر همین دامها هستند، وقتی تلف میشوند یعنی یک خانوار دیگر هیچ ممری برای امرار معاش ندارد به همین دلیل دامها را میفروشیم به این امید که بتوانیم در آینده از استانهای دیگر دام خریداری کنیم در غیر این صورت دامها تلف میشوند و تمام سرمایه مان از بین میرود.
تمام سرمایه عشایر همین دامها هستند، وقتی تلف میشوند یعنی یک خانوار دیگر هیچ ممری برای امرار معاش ندارد به همین دلیل دامها را میفروشیم به این امید که بتوانیم در آینده از استانهای دیگر دام خریداری کنیم
سلاجقه میگوید: یک فرد عشایر نشین مگر چقدر درآمد دارد که باید هفته چند میلیون بابت خرید خوراک دام هزینه کند؟ آیا مدیرانی که چنین قیمتهای نجومی برای خوراک دام تعیین میکنند نمیدانند سرنوشت هزاران نفر به خطر میافتد و در آینده نزدیک دیگر دامی برای عرضه به بازار وجود نخواهد داشت؟
محمد شمس الدینی نیز از عشایر رابر است که میگوید: هیچ برنامه ریزی مدونی در خصوص تأمین خوراک دام وجود ندارد و به دلیل خشکسالی کاملاً وابسته به خوراک دام توزیعی توسط ادارات دولتی هستیم اما سهمیهها بسیار اندک و قیمت بالاست اما در بازار آزاد میزان عرضه بسیار بالا و قیمت هم بسیار بالاتر است، این یعنی ما کمبود خوراک دام نداریم اما دولت این خوراک را به بخش خصوصی واگذار کرده و آنها به هر قیمتی بخواهند خوراک دام را عرضه میکنند بسیاری از دامها در حال تلف شدن هستند و چارهای جز ذبح آنها نداریم چون با این وضعیت نهایتاً تا یک ماه دیگر زنده میمانند.
وی میگوید: در کنار عشایر روستاییان هم که بعضاً در کار دامپروری هستند مشکلات افزونتری دارند چون هم مزارع و هم دامهای آنها بی آب رها شدهاند، سوال من از مسئولان این است آیا نمیدانند بعد از نابودی مزارع و دامها دیگر منبعی برای تأمین نیاز داخلی وجود ندارد و وارد کننده خواهیم شد؟
کاه کیلویی ۴ هزار تومان / برای دامها خوراکی جز کاه نداریم
محمد ابارقی هم یکی از گاوداران کرمان است که میگوید: خوراک دامها این روزها کاه است چون سهمیه کنسانتره بسیار اندک است و یونجه و ذرت هم وجود ندارد.
وی میگوید: همین کاه را هم باید کیلویی ۴ هزار تومان خریداری کنیم به همین دلیل دامها بسیار لاغر شده و در حال تلف شدن هستند اما هر چه میگوئیم کسی نمیشنود.
این دامدار با اشاره به کمبود شدید علوفه در استان کرمان گفت: به کشتارگاهها سر بزنید دامهای ماده آبستن در حال ذبح هستند چون توان نگهداری آنها دیگر وجود ندارد.
وی افزود: هر هفته سه تا چهار رأس دام در حال تلف شدن هستند و نمیدانیم چه کاری باید انجام دهیم.
به کشتارگاهها سر بزنید دامهای ماده آبستن در حال ذبح هستند چون توان نگهداری آنها دیگر وجود ندارد، هر هفته سه تا چهار رأس دام در حال تلف شدن هستند و نمیدانیم چه کاری باید انجام دهیم
وی از قوه قضائیه خواست در این خصوص ورود کند و بررسی کند چه وضعیتی در زمینه توزیع کنسانتره، ذرت و علوفه وجود دارد در غیر این سوره ذخیره گاههای دامی استان به زودی از بین میرود.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان کرمان در گفتگو با اقطاع خبر در خصوص وضعیت موجود در خصوص خوراک دام گفت: در سال جاری شاهد افت بسیار شدید بارندگی در مکانهایی بودیم که مراتع استان قرار دارند و به همین دلیل با کمبود شدید علوفه مواجه هستیم.
علی باقری بیان کرد: کنسانتره هم از تولیدات کشاورزی تهیه میشود اما خشکسالی تولید مواد اولیه را کاهش داده و همین امر قیمت بازار را افزایش داده با این وجود تمام تلاش ما بر این امر قرار گرفته که نیاز دامداری را تأمین کنیم.
مشکل نقدینگی در صنعت دامپروری
وی با اشاره به وضعیت نامناسب دامداریها گفت: باید بین هزینهها و درآمد دامداریها تناسب ایجاد شود و یا دولت از دامداران حمایت کند تا توان خرید خوراک دام را داشته باشند.
وی کاهش شدید نقدینگی در دامداریها را عامل اصلی مشکلات دانست و گفت: گاودار نمیتواند در بازار آزاد نیاز خود را تأمین کند چون به دلیل تورم و مشکلات اقتصادی پولی برای تأمین خوراک وجود ندارد.
این مشکلات در حالی است که گفته میشود بخشی از علوفه و کنسانتره وارداتی ماه هاست در گمرک انبار شده و به دلیل قیمت بالای حمل و نقل کامیون داران حاضر به انتقال خوراک دام نیستند!