سنت نذریدادن خصوصاً در ایام محرم و صفر بیش از چند صد سال است که در جای جای ایران رواج دارد و شهرستان کوهبنان جایگاه ویژهای در بحث نذورات دارد.
از انواع نذر در روزهای مذهبی میتوان به انواع غذاها خصوصا آبگوشت، قیمه، استانبولی، روغن جوشی و….، انواع و اقسام شیرینیهای خانگی و محلی و نوشیدنیهای مختلف خصوصا چای، شربت و…. اشاره کرد.
امکان ندارد که در تاسوعا و عاشورا در خیابانهای شهر کوهبنان، بخش طغرالجرد، دهستانهای جور، خرمدشت و روستاهای این شهرستان قدم بزنید و با صفهای توزیع غذای نذری در مساجد، تکایا و منازل روبهرو نشوید.
طی قرنهای گذشته تا به امروز در ایام محرم و صفر انواع شربت، نان، شیر و آشهای محلی در مناطق مختلف کوهبنان به عنوان نذری توزیع میشود البته این نذریها در مناسبتهای مذهبی بیشتر پخش میشوند.
شله یا آش نذری امام حسینی
مشهورترین غذای خطه کوهبنان، طغرالجرد و دهستان خرمدشت در ایام محرم و صفر است که متاسفانه به سختی میتوان آن را در دیگر شهرها پیدا کرد.
آش امام حسینی کوهبنان غذایی شبیه به حلیم است که خاطر مواد اولیه فراوانش، بسیار مقوی است.
این غذا با حبوبات، ادویه زیاد، گوشت لهشده راسته گوسفندی و دنبه پخته میشود برای طبخ این غذا گوشت پخته ریش ریش شده را به حبوبات پخته و آب قلم گاو میافزایند.
این مخلوط روی حرارت گاز به مدت پنج تا هشتساعت با انواع کفگیر چوبی هم زده میشود تا حبوبات و گوشت به ته دیگها نچسبد و به مرور پخته و جا افتاده شود.
این آش از روز اول محرم تا روز پایانی ماه صفر به یاد اموات و شهدا در کوهبنان، طغرالجرد، دهستانهای خرمدشت و جور و روستای شکرآباد پخت میشود.
اوج پخت آش نذری امام حسینی در صبح عاشورا در دهستان خرمدشت است که بیش از ۲۵ دیگ بزرگ آش برای اطعام حدود ۱۵ هزار نفر پخت میشود.
قدمت و شهرت آش نذری امام حسینی دهستان خرمدشت باعث شده که افرادی از استانهای یزد، تهران، کرج، قزوین، کرمان و شهرستانهای اطراف خود را به این خطه برسانند تا در صبح عاشورا از این نذری بخورند.
برای پخت آش نذری در خرمدشت از روز دوم محرم افرادی که گوسفند نذری دارند در جلوی هیأتها ذبح میکنند و گوشت آن را تحویل آشپزخانه میدهند که گاهی بیش از ۵۰ تا ۶۰ گوسفند برای پخت این آش ذبح میشود.
انتهای خبر/ علیاصغر نامجوکوهبنانی