۞ امام علی (ع) می فرماید:
هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

موقعیت شما : صفحه اصلی » ويژه‌های خبری
تابستان بدترین زمان برای هرس درختان خرماست
تابستان بدترین زمان برای هرس درختان خرماست

تابستان بدترین زمان برای هرس درختان خرماست

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمان گفت: در تابستان درختان را هرس نکنید زیرا بهترین زمان برای تکریب نخل و جلوگیری از شیوع آفت سرخرطومی حنایی فصل سرد است. جواد عصاری در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «اقطاع خبر» در خصوص روش‌های پیشگیری از آلودگی و چگونگی درمان درختان […]


عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمان گفت: در تابستان درختان را هرس نکنید زیرا بهترین زمان برای تکریب نخل و جلوگیری از شیوع آفت سرخرطومی حنایی فصل سرد است.

تابستان بدترین زمان برای هرس درختان خرماست

جواد عصاری در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «اقطاع خبر» در خصوص روش‌های پیشگیری از آلودگی و چگونگی درمان درختان آلوده به آفت سوسک سرخرطومی حنایی خرما و کنترل آفت سرخوردگی خرما عنوان کرد: به طور کلی سوسک سرخرطومی حنایی خطرناک‌ترین آفتی است که تاکنون روی خرما شناخته شده و به عنوان طاعون خرما نام‌گذاری شده است.

وی در خصوص چرایی عنوان طاعون بر آفت سوسک سرخرطومی حنایی  اذعان کرد: یعنی با اصل حیات درخت خرما سر و کار دارد در حالی که بقیه آفت‌ها تنها محصول را تحت‌الشعاع قرار می‌دهند، این آفت علاوه بر محصول، بقای درخت را مورد حمله قرار می‌دهد.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان با بیان اینکه به تازگی از یک نخلستان بازدید کردیم، گفت: از باغی بازدید شد که بهترین شرایط را برای طغیان و جلب آفت سرخرطومی حنایی داشت یعنی هم رطوبت کف باغ مناسب است زیرا زیر نخل‌ها یونجه‌کاری بود.
 

یونجه‌کاری در کنار نخیلات سبب افزایش رطوبت خاک می‌شود

وی با بیان این مطلب که به واسطه یونجه‌کاری رطوبت خاک بالاست و مستعد جذب آفت ادامه داد: به غیر از این عامل وجود درختانی که تنها بین ۱۵ تا ۲۵ سال سن دارند و جوان هستند بنابراین در ارجحیت شرایط برای جذب و حمله این آفت قرار دارند.

عصاری تاکید کرد: برای پیشگیری از تشدید آلودگی رعایت موازین قرنطینه، جلوگیری از ایجاد زخم در تنه نخیلات، هرس صحیح شاخ و برگ در زمان مناسب، پانسمان زخم‌های تنه، رعایت فاصله کاشت بین درختان خرما، جلوگیری از آبیاری بی‌رویه نخلستان‌ها، عدم کاشت توأم سایر محصولات با نیاز آبی بالا در نخلستان‌ها، سوزاندن درختان آلوده غیرقابل درمان پس از برش دادن این درختان به صورت طولی مسائلی است که باید برای رسیدن به محصولی بدون آفت جلوگیری کرد.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان ادامه داد: دیگر مسئله مهمی که اهمیت دارد و باید انجام شود تکریب درخت نخل است (تکریب نخل به معنای حذف دمبرگ‌های (ساقه برگ) نخل پس از هرس برگ‌ها است. 

وی ادامه داد: تکریب درخت نخل باعث می‌شود که تنه نخل تمیز و مرتب شده و زیبایی آن حفظ شود، همچنین به باز شدن راه تنفسی درخت کمک کرده و باعث تقویت تنه و افزایش بار نخل می‌شود و به زبان ساده، تکریب یعنی از بین بردن کرب (دم برگ) از نخل.
 

تکریب اصولی درخت نخل برای پیشگیری از آفت الزامی است

عصاری به بازدیدش از یک باغ اشاره و عنوان کرد: آنچه از درختان نخلستان بازدید شده مشهود بود، این است که تکریب مناسبی داشتند و پله‌های درختان منظم بودند اما در بسیاری از نخلستان‌ها همین عدم تکریب مناسب مجرایی برای ورود آفت می‌شوند.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان عنوان کرد: تکریب اگر منظم باشد هنگامی که بخواهیم دور تنه نایلون بکشیم به سهولت این امر انجام شود.

وی به چرایی پیچیدن نایلون دور تنه درخت اشاره کرد و گفت: زمانی که ما می‌خواهیم درختان را تیمار کنیم وقتی محل ورود حشرات مشخص شد برای اینکه منابع آلودگی، پاترژن‌های بیماری‌زا و بیمارگرها وارد نشوند ما محل‌هاب مستعد را با سمومی که مثل اکسیکلور مس ضدعفونی سطحی می‌کنیم و بعد دور آن را نایلون می‌کشیم تا سموم و آفت‌کش‌ها اثر مثبتی داشته باشند.

عصاری اذعان کرد: یکی از مواردی که باید رعایت کرد این است که بعد از حذف تنه‌جوش باید مواظب بود که محل حذف تنه‌جوش، مکانی برای تخم‌گذاری و نفوذ این حشره (سوسک سرخرطومی) به داخل تنه درخت نباشد، پس باید این قسمت را با سمومی می‌توانیم بپوشانیم تا راه ورود و یا تخم‌گذاری آفت را ببندیم.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان تأکید کرد: حرس به موقع از اصول اساسی کشاورزی است زیرا با زمان مناسب می‌توان از ورود آفت جلوگیری کرد، به طور مثال وقتی که در فصل تابستان هرس کنیم باعث می‌شود که مواد فراری که از گیاه خارج می‌شوند، حشره را به سمت خودش جلب کند و همین محل هرس پیش محل تخم‌ریزی و نفوذ آفت به تنه درخت شود، بنابراین بهترین زمان مناسب هرس در فصل سرد و در زمانی که عدم پرواز حشره وجود دارد، صورت گیرد.

وی اذعان کرد: بهترین حالت هرس خرما روش تکریب با فاصله حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر از دنبک (پائین ساقه برگ) روی تنه درخت بیش‌تر باقی نماند تا شاهد سایت‌ها و مکان‌های تخم‌‌ریزی حشره نباشیم و نحوه بستن نایلون بعد از آن نیز بسیار حائز اهمیت است که باید از روی زمین و تا زیر تاج درخت باید با نایلون کامل بسته شود.

عصاری اضافه کرد: بعد از تکریب و نایلون‌کشی باید محل را با چسب پهن نواری چسباند که گاز خارج نشود زیرا برای گازدهی درختان ما از قرص فسفید آلومینیوم یا فستوکسین استفاده می‌کنیم که بر اساس ارتفاع تنه تعداد قرصی را که در تنه درخت جای‌گذاری می‌کنیم متفاوت است زیرا این قرص‌ها کم‌کم بخار شده و سبب ایجاد یک فضای مسموم می‌شوند.
 

نایلون‌کشی سبب افزایش نابودی آفت‌های تنه است

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان هدف از گازدهی به تنه درخت را از بین بردن حشرات داخل تنه عنوان کرد و گفت: اگر نکات مربوط به بستن نایلون و گازدهی‌ به تنه در بازه زمانی سه الی چهار روزه این نایلون ‌ها روی درخت ثابت بمانند می‌توانیم یک کنترل خیلی مناسبی را از آفت داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: آخرین نکته که در خصوص کنترل آفت در زمان گازدهی باید رعایت کرد این است که با توجه به وجود برآمدگی‌ها و پله‌هایی روی تنه درخت که ممکن است سبب خروج گاز شوند، قبل از اینکه ما نایلون‌ را ببندیم مقداری گِل تهیه می‌کنیم و دور تنه درخت می‌کشیم بعد نایلون را روی گِلی که پخش شده قرار داده و محکم می‌پیچیم که کاملاً جذب شود و محلی برای خروج گاز نداشته باشد در نهایت پائین تنه درخت را هم گِل‌اندود کرده و اجازه می‌دهیم تا فرایند گازدهی با دقت انجام شود. 

انتهای خبر/ طهماسبی


———-
منبع:آرمان

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*