خب این آتش زیر خاکستر هم در این چند سال خوب تجهیز و آموزش دیده و هم از تجربیات داعش استفاده کرد و تقریبا کمتر دست به کشتار وحشیانه مانند داعش میزند، داعش ددمنشانه به هیچکس رحم نمیکرد، بچه و بزرگ فرقی نداشت سر میبرید و این ایجاد ترس و وحشت یک راهبرد برای داعش بود و لذا در ابتدا که برخی از مردم سوریه با انگیزههای مختلف خواهان تحول و انقلاب در کشورشان بودند از همراهی با داعش سر باز زدند و اتفاقا به این نتیجه رسیدند باید با مقاومت همکاری کنند تا در امان بمانند.
اما تحریرشام متفاوتتر برخورد میکند، در جذب مردم و همراهی بسیاری از ساکنین شهرهای اشغالی موفقتر بوده است و از طرفی اوضاع بد اقتصادی، سیاسی، حتی فرهنگی در سوریه و عدم یک راهبرد و اصلاح و تحول در حکومت اسد، بعد از سرکوب داعش هم یک انگیزه شد تا باز برخی از مردم از تحولات استقبال کنند و این تحولات در بدنه ارتش بیانگیزه سوریه هم دیده میشد، ارتشی که بر خلاف سالهای مبارزه با داعش که حزبالله لبنان و حشدالشعبی عراق، فاطمیون و زینبیون همه همراهی میکردند امروز احساس تنهایی هم میکند و لذا زود وا میدهد.
چه بسا نفوذیها هم در بدنه ارتش تاثیر گذار بوده و باشند، از طرفی ترکیه به شدت به دنبال این است تا خودش را به عنوان یک بازیگر قدرتمند در منطقه نشان دهد از این اوضاع آشفته سوریه هم بیشترین بهره را میبرد، و از سویی آمریکا و رژیم صهیونیستی هم در پی قطع ارتباط جبهه مقاومت با ایران و عراق هستند.
آنچه که قابل پیشبینی است، اینکه چه ایران و چه عراق و هر کشوری که تعلل کند و یا مثل ترکیه بخواهد از این گروههای تروریستی سوءاستفاده بکند قطعا گرفتار همین بلاها میشوند.
چون این گروهها محاله با سقوط حکومت سوریه، بتوانند همدیگه را تحمل کنند و لذا آرامشی در کار نیست، قطعا اهداف را از جمله نگاه به عراق و سپس اگر موفق شوند بعد از عراق سایر همسایهها و ایران را مدنظر قرار دهند.
اگر این اتفاقات رخ ندهد و این گروهها قانع به تشکیل حکومت در سوریه باشند، ایران میتواند با یک زیرکی خاص از این بحران یک فرصت بسازد، چنانکه شهید حاج قاسم سلیمانی میفرمودند: «من با تجربه این را میگویم که میزان فرصتی که در بحرانها وجود دارد در خود فرصتها نیست. اما شرط آن این است که نترسید و نترسیم و نترسانیم…»
در هر صورت این چند ساعت از توفیق گروهها مخالف با سوریه نشان از این است، که تفاوت رفتاری با داعشها دارند، اگر بر همین منوال پیش بروند قطعا نگاهی به تعرض به خاک سایر کشورها ازجمله عراق نداشته باشند، میتوان در آینده با حاکمان جدید هم کنار آمد نه به این زودی ولی دیپلماسی هوشمندانه میتواند از این بحران یک فرصت بسازد، مانند تحولات در عراق نیز بحران بزرگی بود و عراق پسا صدام را برخی خطرناکتر تفسیر میکردند، و لکن دیدیم یک رابطه سالم با ایران برقرار شد.
به هر حال یک آزمون در ادامه برای این حاکمان جدید وجود دارد و آن شفافسازی نگاه آنها به همسایگان، از طرفی همسایگان مسلمان و مخالفان رژیم صهیونیستی است، و از طرفی هم مرزی با رژیم صهیونیستی است که چه نگاهی به این دشمن اشغالگر دارند باید منتظر بود.
به هر حال دمینوی توطئههای آمریکا و غربیها فعلا یکی پس از دیگری ادامه دارد.
نویسنده: پورحیدر
انتهای خبر/