تا پیش از این کشاورزی شغل و پیشهاش بود و حالا که نانی از تنور این شغل بیرون نمیآید به فکر چاره است.
به شهر میروم و آنجا کار میکنم، هر چه باشد. اصلا میروم بیل میزنم و از صبح تا شب کارگری میکنم؛ دیگر قرار نیست شرمنده چهره زن و بچهام را ببینم.
داستان اما تنها این نیست. پایش را به شهر نگذاشته هزینه اجاره خانههای شهر او را خستهتر و ماندهتر از گذشته میکند. مانده است که به روستا برگردد یا در شهر؛ راستش در هر دو مکان، جایی برایش نیست و در نهایت به گوشهای از شهر پناه میبرد؛ گوشهای که نامش را حاشیه میخوانند. حاشیه شهر…
کرمان با بزرگترین چهره حاشیهنشینی
اللهآباد، شیشهگری، شرفآباد، شهرک شهید همت و شهرک چهارده معصوم محلات شناخته شده حاشیه شهر کرمان هستند.
این محلهها برخی بیشتر و برخی از امکانات کمتری برخوردار هستند و عموما زیرساختها و عمران در این مناطق مناسب نیست.
آمارها و ارقام نشان میدهد که کرمان رتبه اول حاشیهنشینی در کشور را دارد البته باید گفت مساحت حاشیهنشینی و نه جمعیت حاشیهنشینی یعنی بحث مقایسه مساحت و جمعیت است.
اقتصاد و معیشت دلیل اصلی حاشیهنشینی
مجید ستایشنیا در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری«اقطاع خبر» در رابطه با حاشیهنشینی شهر کرمان گفت: اگر بخواهیم مسئله اصلی حاشیهنشینی را مورد بررسی قرار دهیم باید گفت به معیشت و اقتصاد مردم برمیگردد.
معاون اجتماعی سپاه ثارالله استان کرمان عنوان کرد: در واقع از استانهایی مثل زابل، کرمانشاه، زاهدان، کردستان و … برای کار و تأمین اقتصاد خانه.به کرمان میآیند وقتی نمیتوانند به دلیل مشکلات مادی در شهر خانهای را تامین کند بنابراین به سمت حاشیه شهر کشیده میشود.
وی با اشاره به این که از سال ۹۵ بود که موضوع حاشیهنشینی جزء مسائل اجتماعی شد، ادامه داد: سپاه پس از بیانات مقام معظم رهبری و تاکید به این موضوع، حل مشکلات حاشیهنشینی را در دستور کار خود قرار داد.
ستایشنیا تاکید کرد: اگر بخواهیم مقوله حاشیهنشینی را درمان کنیم ابتدا باید یک کمربند سبز دور تا دور شهر کرمان ایجاد کنیم و اجازه دهیم کسی خارج از این کمربند آجری روی آجر بگذارد که مسلما این موضوع وظیفه شهرداری و مسکن و شهرسازی است.
معاون اجتماعی سپاه ثارالله استان کرمان توضیح داد: در بررسی مقوله حاشیهنشینی و یا همان سکونتهای غیرمجاز در محلات حاشیه شهر کرمان به این واقعیت دست یافتهایم که مهمترین آسیب اعتیاد است.
وی افزود: سپاه ثارالله استان کرمان در تلاش است تا در زمینههای گوناگون از جمله پیشگیری و درمان اعتیاد، پیشگیری از مصرف مشروبات الکلی، مبارزه با کارگاههای زیرزمینی تولید مشروبات و خردهفروشان قدم بردارد.
ستایشنیا عنوان کرد: افراد ساکن در حاشیه شهر کرمان از نبود امکانات رنج میبرند از جمله شبکه عنکبوتی برق، عدموجود سیستم فاضلاب، برق و خدمات شهری که معمولا به این مناطق داده نمیشود اما بسیج سازندگی در این رابطه تلاش کرده تا مشکلات مردم این مناطق حل شود.
معاون اجتماعی سپاه ثارالله استان کرمان ادامه داد: کارگروههایی چون ورزش، سلامت، عمران، فرهنگ و هنر و … تشکیل و حول محور مدیر محله که عموما از روحانیون و طلاب که محبوبیت دارد، فعالیتها انجام میشود.
وی اظهار کرد: گام اول حاشیهنشینی ابتدا احصا تهدیدات، آسیبها و شناخت ظرفیتهای محله است که سپاه با بررسی این موضوع نقشه و اطلس خوبی از محلات حاشیه شهر کرمان به دست آورده تا متناسب به اطلاعات و پایش به دست آمده مطابق با آن در حواشی شهر کار کاهش آسیب و درمان انجام میشود.
حذف حاشیهنشینی با حل مشکلات روستاها
سبحان پورمحیآبادی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری «اقطاع خبر» عنوان کرد:
عموما حاشیه شهر کرمان به دلیل مهاجرت از روستا به شهر شکل گرفته است و البته همه آنها بیپول و ندار نیستند.
مسئول جمعیت امام حسن (ع) بسیج دانشجویی استان کرمان بیان کرد: مهاجران در حاشیه شهر فضایی شبیه روستا برای خود ایجاد کردهاند، مهاجرت از روستا به سمت شهر سبب شده تا در حاشیه شهر امنیت پایین رود.
وی اظهار کرد: برخی که به دنبال اغتشاشات هستند در این مکانها سکنی میگزینند و حتی شاهدیم که زبالهگردها نیز در این مکان هستند؛ به دلیل فرهنگ پائین این محلهها مشکلات متعددی در این محلهها بیداد میکند.
پورمحیآبادی به آسیبهای حاشیه شهر اشاره و بیان کرد: در حواشی شهر فعالیتهایی چون قاچاق، فروش مواد مخدر، جمعآوری زباله و … وجود دارد.
مسئول جمعیت امام حسن (ع) بسیج دانشجویی استان کرمان ادامه داد: ۱۶ ارگان از وزرات کشور برای فعالیت در حاشیه شهر بودجه دریافت میکنند اما باید تحقیق کرد که چه تعداد در این زمینه قدم برمیدارند و البته آثارش مشخص است، باید گفت که ضعیف است.
وی به لطف گداپروری اشاره کرد و گفت: گروههای باید تلاش کنند که مشارکت ساکنین محله را در فعالیتهای مرتبط به همان شهرک بالا ببرند اما در چند سال اخیر به گونهای اقدام شده که ساکنان این محلهها اقدامات گروههای جهادی را وظیفه میدانند.
پورمحیآبادی آوردن خدمات اجتماعی و شهری در حاشیه شهر را اولین پله برای بالاتر آمدن فرهنگ حاشیهنشینی دانست.
مسئول جمعیت امام حسن (ع) بسیج دانشجویی استان کرمان تاکید کرد: اگر به داد روستا رسیده بودند و فضای روستانشینی تقویت میشد، مهاجرت و به دنبال آن حاشیهنشینی شکل نمیگرفت، باید برای حل مشکل حاشیهنشینی و جلوگیری از ایجاد چنین مناطقی در شهر ابتدا به حل مشکلات روستانشینان رفت.
وی افزود: شبکهای به نام جمعیت مردمی امام حسن (ع) با هدف فعالسازی شبکه دانشجویی و تبدیل آنها به گروه های جهادی و البته با توجه به فضای هر دانشگاه و پتانسیلی که دارد برای فعالیت هر گروه برای حل مشکلات حاشیه شهر اقدام میکند.
پورمحیآبادی ادامه داد: اقدامات گروههای جهادی دانشجویی به صورت محله محور و موضوع محور است.
مسئول جمعیت امام حسن (ع) بسیج دانشجویی استان کرمان تشریح کرد: گروه جهادی که شبکه بزرگتر و قدرت بیشتری دارد روی موضوعات مختلف مثلا اعتیاد و یا اشتغالزایی کار میکند و تلاش میکند در این رابطه فعالیت کنند.
وی ادامه دهد: اما برخی از گروهها در محله مستقر میشوند و به آبادی محله از جمله اقدامات پزشکی، عمرانی و … فعالیت میکنند.
انتهای خبر/ پسند