همین امر سبب شد تا با برخی مسئولان استان به گفتگو نشسته و آخرین وضعیت این عرصه را بررسی کنیم.
اخراج کارگران تبعه مرغداری باید با تدبیر صورت گیرد
سیدمحمدرضا ترابی موسوی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری «اقطاع خبر» عنوان کرد: ما هم با اخراج کارگران تبعه غیر مجاز موافقیم زیرا سبب میشود که به تدریج نیروی کار ایرانی در واحدهای تولیدی جایگزین آنان شوند اما نباید فراموش کرد که در کوتاهمدت مشکلاتی را هم برای واحدهای تولیدی ایجاد میکند.
وی افزود: ماهم به دنبال یافتن راهکارهایی هستیم تا واحدهای تولیدی متضرر نشوند و یک بازه زمانی مشخصی انتخاب شود تا تولیدکنندگان طی یک فراخوان نیروی کار داخلی پیدا کنند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان با اشاره به اینکه واحدهای تولیدی دام و طیور استان برای ادامه کارشان نیازمند حمایتها و مشوقهایی هستند، ادامه داد: یکی از مشکلات مرغداریها تأمین نهاده است ضمن اینکه تامین ضمانتنامههای بانکی نیز از دیگر چالشهایی است که باید به آنها توجه شود.
وی ادامه داد: ما هر ماه در اتاق بازرگانی جلساتی برگزار و مشکلات مرغداریها را بررسی میکنیم و در آخرین جلسه موضوع بازپرداخت تسهیلات بانکی این واحدها بررسی و مصوبه گرفت و پیشنهاد شد که مرغداران ۱۰ درصد از تسهیلات دریافتی خود را پرداخت کنند و باقی را به صورت اقساطی بپردازند اما متأسفانه بانکها در اجرای این مصوبه با مرغداران همکاری نکردند.
اما آنچه از سخنان رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمان بر میآید این است که همه مشکلات در بسیاری مواقع به عدم همکاری بانکها بر میگردد و بیش از نیمی از مشکلات در این حوزه خلاصه میشود.
البته که این موضوع را میتوان از سخنان عباس عسجدی در آخرین جلسه رفع موانع تولید استان نیز دریافت، زیرا وقتی بحث امهال تسهیلات بانکی به میان آمد و بانکها هیچ علاقهای برای همکاری با این واحدهای تولیدی مرغ و دام نشان نمیدادند، اعتراضی محترمانه کرد.
رئیس مرکز کسب و کار اتاق کرمان در این جلسه عنوان کرد: واحدهای تولیدی با چالشهای عدیدهایی روبهرو هستند و کمتر کسی با این مشکلات دست و پنچه نرم میکند، یک مرغدار باید ابتدا جوجهریزی کند، بعد نهاده تهیه کند، بعد از رسیدن به وقت ذبح، مزرعه مرغ خود ر را کشتار کرده و روانه بازار کند، بعد بفروشد.
وی ادامه داد: اگر بازار دچار نوسانات نبود وجه خود را دریافت کند لذا در خصوص پرداخت تسهیلات حمایتی باید به این امر توجه کرد، لازم است کلیه بانکها به این مهم توجه کنند، حمایت از تولید یعنی حمایتگری درازمدت نه مقطعی، وقتی مرغدار هنوز از بازار پول فروش خود را نمیگیرد چطور اقساط تسهیلاتی خود را بپردازد؟ لازم است کمی کارشناسانهتر این موضوع حمایت مالی را نگریست.
یک واحد پرورش مرغ زنجیره تولیدش کامل است
علی باقری در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «اقطاع خبر» به تولیدکنندگان استان کرمان هم اطمینان خاطر داد؛ که برای تامین نهادههای دامی و طیوری دچار مشکلی نخواهند بود، و عنوان کرد: اما مشکلاتی که مرغداران و دامداران با آن روبهرو هستند فقط نهاده نیست هم سوخت و هم نیروی انسانی از ملزمات اصلی توسعه در این عرصه است.
وی افزود: ۹۵ درصد واحدهای طیور در سطح استان فعال هستند و ماهیانه به طور متوسط دو میلیون و ٨٠٠ هزار قطعه جوجه ریزی در شهرستانهای تابعه انجام میشود و سالیانه بیش از ٥١ هزار تن گوشت مرغ در استان کرمان تولید و روزانه حسب نیاز مردم و بازار مصرف میشود و این میزان بیش از ۲ درصد تولید کشور را شامل میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان اعلام کرد:در استان کرمان زنجیره کامل صنعت طیور بعد از لاین شامل مرغ اجداد، مرغ مادر، مزارع گوشتی، کشتارگاهها و مرغ فروشیها شکل گرفته، در این صنعت کارخانجات جوجهکشی توسط مزارع مرغ ماهان که قدمت دیرینه دارد فعالند زیرا بخشی از جوجه مورد نیاز استان کرمان را تامین میکند.
رئیس جهاد کشاورزی استان ادامه داد: مسائل و مشکلات تولیدکنندگان دام و طیور را نام برد و گفت: تامین نقدینگی، تامین سوخت موتور پمپهای اضطراری و تلفات دام و طیور با توجه به وجود برخی بیماریها را ما نیز شاهدیم و میدانیم، همواره برای رفع این مسائل پیگیریها و اقدامات لازم را تا حد امکان که توان داشتهایم، انجام داده و میدهیم.
وی خاطرنشان کرد: که در سطح استان ۶۶۹ واحد مرغداری فعال گوشتی داریم، یک واحد از ۸ واحد تولیدی با زنجیره کامل مرغ گوشتی کشور مربوط به کرمان بوده و لازم است که در مسیر حمایتی آن را ویژه دید.
نبود سرمایه در گردش مرغداران را با چالش روبهرو کرده است
سید حسن مهدی هم در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «اقطاع خبر» عنوان کرد: مرغداران در حال حاضر به دلیل سرمایه در گردش دچار مشکلاتی هستند و نوسانات اخیر در قیمت گوشت و مرغ مشکلات بیشتری را ایجاد کرده است؛ که برای تأمین نقدینگی مرغداران یکی از راهحلها تأمین منابع مدتدار از طریق بانکهاست.
رئیس کمیته دام و طیور کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان با بیان اینکه تمام واحدهای مرغداری کرمان از ابتدای اولین روز جنگ ۱۲ روزه تاکنون پای کار بوده و یک میلیون و ۵۰۴ هزار قطعه جوجهریزی انجام شده است، تصریح کرد: پیشبینی ما این است که تعداد فعلی از سه میلیون قطعه نیز عبور کند و این موضوع جای تقدیر دارد و نشان میدهد باید برای حل مشکلات آنها کمر همت بست.
وی با اشاره به اخراج اتباع افغانستانی و مشکلاتی که برای مرغداریهای استان ایجاد شده است، گفت: این مشکلات تنها مربوط به استان کرمان نیست و باید برای این مهم برنامه داشت لذا پیشنهاد دادهایم که حدود ۴ ماه به واحدهای تولیدی برای جایگزینی نیروی کار فرصت داده شود و به یکباره حجم عظیمی از کارگران مهاجر را از مرغداریها خارج نکنیم.
رئیس کمیته دام و طیور کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان به تأمین سوخت اضطراری موتور برقها در مرغداریها و دامداریها اشاره و تاکید کرد: با توجه به اینکه در فصل گرم قرار داریم، اما برای دو ماه تیر و مرداد تنها یک میلیون و ۲۷۰ لیتر سوخت فقط برای مرغداران گوشتی پیشبینی شده است.
مهدی اذعان کرد: این میزان سوختی که در نظر گرفته شده است با توجه به اینکه واحدهای مرغداری تخمگذار، مادر و… که به سوخت بیشتری نیاز دارند، کافی نیست لذا باید در این خصوص تدبیری ویژه صورت گیرد.
تنها راه دریافت سوخت بیشتر اصلاح پروانه تولید است
با توجه به اینکه عمده مشکلات مرغداران و دامداران استان در خصوص قیمت بالای نهادهها، تأمین نهادهها، تسهیلات بانکی، تأمین نیروی کار، سازماندهی اتباع برای کار در دامداریها و مرغداریها، هماهنگی و همدلی در تعاونی مرغداران کرمان، ضمانتنامههای بانکی، تأمین سوخت اضطراری، پرداخت پول تولیدکنندگان است.
به نظر میرسد گرمای شدید و نبود سوخت کافی و آب مناسب بر مشکلات آنان افزوده است.
در آخرین کارگروه رفع موانع تولید صنعت و معدن، نیز بیشترین پروندهها نیز به موضوع مرغداریها و دامداریها اختصاص داشت که یا مشکل آب و تامین آن با تانکر از آبفا درخواست شده بود یا تامین سوخت و انشعاب گاز بود که مورد بررسی کارگروه قرار گرفت.
اما آنچه مشهود است واحدهای تولیدی مرغ، دام و حتی نهادههای دامی در بسیاری مواقع غیر قانونی و در اراضی دولتی ساخته شدهاند و از مجوزات قانونی برخوردار نیستند بنابراین انشعابات گاز و آب برایشان مقدور نیست و این خلاء قانونی هم گویی قراری بر رفع شدن ندارند، زیرا ۴۵ سال به همین منوال گذشته است و هنوز بیش از یک هزار واحد تعیین تکلیف نشدهاند.
یکی موضوعاتی که در خصوص سوخت واحدهای پرورش مرغ و دام با آن روبهرو هستند پروانه بهرهبرداری آنهاست زیرا در ابتدای امر که مجوز اخذ شده میزان ظرفیت تولید پایین بوده و امروز که افزایش چند برابری داشته است هنوز با همان مجوز کار میکند لذا طبق گفته شرکت نفت باید پروانه بهرهبرداری را اصلاح کنند تا میزان سوخت بر اساس تولید امروز به آنان تعلق گیرد.
انتهای خبر/ طهماسبی