وی افزود: در سالهایی که کمآبی حاکم است، اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری میتواند آب را به سمت سفرههای زیرزمینی هدایت کند و این عملیات در شرایط پرآبی نیز، کنترل روانآب و کنترل فرسایش و رسوب خاک را بر عهده دارد.
شجاعی در خصوص تاثیر انواع عملیات آبخیزداری در کنترل سیلاب، تصریح کرد: از آنجایی که اکثر حوزه های آبخیزاستان کوهستانی بوده و شیب بالایی دارد، سیلابهای شدیدی رخ میدهد، بنابراین اجرای عملیات آبخیزداری بهنحوی در استان کمککننده است، این عملیاتها میتواند از وقوع سیلابهای مخرب پیشگیری کرده و تخریب ناشی از سیل را به حداقل ممکن برساند، آمارها نشان میدهد که خسارات سیل به کمک عملیات آبخیزداری و آبخوانداری تا ۷۰ درصد کاهش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه عملیات آبخیزداری، روانآب را کنترل میکند، خاطرنشان کرد: مکانهایی که عملیات آبخیزداری انجام میشود، سفرههای آب زیرزمینی تغذیه میشود و بههمین دلیل در پاییندست عملیات، دبی قناتها و چشمهها بهطور متوسط بین یک و نیم تا سه برابر افزایش پیدا کرده و حجم سیلابها نیز تا ۷۰ درصد بهواسطه کنترل سیلابها توسط سازه های آبخیزداری کاهش پیدا میکند.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اثرات اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در ارتباط با کنترل آبهای سطحی به میزان ۳۰۰ میلیون متر مکعب سالیانه با ۳ نوبت آبگیری سازه های آبخیزداری یا ۵۳۰ متر مکعب در سال در هر هکتار و نفوذ سالیانه آب ۱۰۰۰ متر مکعب در هر هکتار است، بهعلاوه کنترل رسوب به میزان ۷ تن در هکتار در سال از دیگر مزایای این اقدام است، همچنین کنترل فرسایش خاک به میزان ۴ تن در هکتار در سال، توسط اجرای عملیات آبخیزداری صورت میگیرد.
وی با اشاره به اینکه نسبت سود به هزینه عملیات آبخیزداری، بهطور متوسط پنج است، تصریح کرد: یعنی به ازای هر ریال هزینه برای اجرای عملیات آبخوانداری، پنج برابر سوددهی در پی خواهد داشت.
شجاعی در پایان با بیان اینکه طی سنوات گذشته به میزان ۱۲۴۰ هزار هکتار از حوزه های آبخیز تحت پوشش عملیات مهندسی آبخیزداری قرار گرفته است.
وی یادآور شد: مطالعات ارزیابی در پنج شهرستان باسطح ۱۷۶۴۲۷ هکتارصورت گرفته و نتایج ارزیابی این پنج حوزه نشان داده که عملیات آبخیزداری، اثر مثبتی در کنترل روانآب، کاهش قدرت تخریب سیلاب، افزایش فرصت نفوذ روانآب به سفرههای آب زیزمینی و کنترل فرسایش و رسوب داشته است.
انتهای پیام/تاج الدینی