وی ادامه داد: اسلام، بهعنوان دینی جامع، همواره بر اهمیت اخلاق و اُخُوت اسلامی تأکید کرده و آن را محور همبستگی اجتماعی و تعالی جوامع قرار داده است، بر اساس آموزههای دینی، پیامبر اسلام (ص) بهعنوان الگوی برجسته اخلاقی، با رفتار و منش خود توانست، جامعهای متفرق و پراکنده را به امّتی واحد و یکپارچه تبدیل کند.
دانشمند جوان رفسنجانی افزود: الگوپذیری از اخلاق پیامبر (ص) و تأکید بر برادری اسلامی (اُخُوت) نه تنها در ساختار اجتماعی مسلمانان، بلکه در عرصههای بینالمللی نیز نقشی حیاتی در حفظ همبستگی و انسجام دارد.
رهبریمقام عنوان کرد: در پرتو این آموزهها، جامعه علمی بر این باور است که تنها از طریق ترویج فضائل اخلاقی و تعمیق اُخُوت اسلامی میتوان زمینههای همزیستی مسالمتآمیز و تعامل سازنده را میان مسلمانان فراهم کرد.
وی ادامه داد: اُخُوت اسلامی که در قرآن بهعنوان «انماالمؤمنون اِخوَه» (مؤمنان برادر یکدیگرند) آمده، به معنای آن است که تمام مسلمانان باید نسبت به یکدیگر حس همبستگی و همدلی داشته باشند و برای ارتقاء و بهبود شرایط همنوعان خود تلاش کنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان اذعان کرد: این امر نیازمند تقویت فضائل اخلاقی نظیر بخشش، گذشت، همدلی، انصاف و عدالت است که در سیره پیامبر (ص) به وضوح مشهود است.
رهبریمقام ادامه داد: جایگاه اخلاق در ترویج اُخُوت از دیدگاه اسلام بسیار مهم است زیرا اخلاق به مثابه محور اصلی زندگی اجتماعی و فردی انسانها مطرح بوده و پیامبر اسلام (ص) با تأکید بر همین موضوع پا به عرصه هدایت بشر گذاشته است، «بعثت لأتمم مکارمالأخلاق» (من مبعوث شدم تا فضائل اخلاقی را کامل کنم) زیرا پیامبر (ص)؛ رسالت خود را در تکامل اخلاقی انسانها تعریف کرده است.
وی افزود: جامعهای که بر پایه اصول اخلاقی اسلامی بنا شود، از درگیریها و شکافهای اجتماعی دور خواهد بود و به سمت وحدت و یکپارچگی سوق داده میشود، بنابراین مهمترین رهیافت در ترویج اخوت اسلامی، الگوبرداری از اخلاق و سیره پیامبر اسلام (ص) است.
نخبه جوان رفسنجانی تاکید کرد: جامعه علمی بر این باور است که باید آموزههای اخلاقی پیامبر (ص) بهعنوان الگویی عملی، نه تنها در سطح نظری، بلکه در زندگی روزمره مسلمانان نهادینه شود و با تأکید بر ارزشهای مشترک و ترویج اخلاق حسنه، میتوان اختلافات فکری و مذهبی را به فرصتهای همگرایی و تعامل تبدیل کرد.
رهبریمقام ادامه داد: با نگاهی به تحولات اخیر در غزه، میتوان درسهای زیادی درباره اهمیت اُخُوت اسلامی و وحدت مسلمانان آموخت، فلسطین بهعنوان یکی از مناطق حساس جهان اسلام، همواره در معرض جنگها و درگیریهای ناعادلانه قرار داشته است و همزمان، این منطقه با وجود تمام دشواریها، نماد مقاومت و استقامت مسلمانان در برابر ظلم و استبداد بوده است.
وی تاکید کرد: در این شرایط، ترویج و تقویت اُخُوت اسلامی میان مسلمانان جهان میتواند به تقویت حمایت و همبستگی از مردم فلسطین و مقابله با فشارهای بینالمللی منجر شود زیرا تحولات فعلی غزه و نسلکشی در آنجا به ما نشان داد که وقتی مسلمانان از اصول اخلاقی و برادرانه خود فاصله بگیرند، زمینه برای نفوذ دشمنان و افزایش اختلافات فراهم میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان افزود: اگر اصول اسلام به درستی پیاده شوند و مسلمانان با همدلی و همکاری در کنار هم بایستند، میتوانند در مقابل هر گونه تجاوز و بیعدالتی مقاومت کنند، غزه مثالی زنده از این حقیقت است که تنها از طریق وحدت و همبستگی است که مسلمانان میتوانند به پیروزی و سربلندی دست یابند.
رهبریمقام ادامه داد: جامعه علمی به وضوح تأکید دارد که؛ ترویج فضائل اخلاقی و تقویت اُخُوت اسلامی، نهتنها یک ضرورت اجتماعی بلکه یک مهم دینی و استراتژیک است، همانگونه که در قرآن و سیره پیامبر (ص) بر وحدت و انسجام مسلمانان تأکید شده است.
وی افزود: مسلمانان باید از الگوی برادری اسلامی پیروی کنند تا بتوانند در مواجهه با چالشهای جهانی، به ویژه مسائل حساسی همچون غزه، مقاومتی مؤثر و کارآمد داشته باشند.
نخبه علمی رفسنجان رهیافتهای اساسی برای ترویج وحدت را بر شمرد و گفت: الگوبرداری از سیره اخلاقی پیامبر اسلام (ص) یعنی پیادهسازی اخلاق نبوی در روابط میان مسلمانان میتواند به کاهش تنشها و اختلافات منجر شود.
رهبریمقام ادامه داد: ترویج فضائل اخلاقی یعنی تقویت ارزشهایی چون همدلی، گذشت، انصاف و عدالت که در روابط اجتماعی مسلمانان ضروری است و در آخر نیز بر وحدت اسلامی تاکید شده است، زیرا مسلمانان با تأکید بر اصول مشترک و دوری از اختلافات فکری، میتوانند در مسیر اُخُوت اسلامی و همزیستی مسالمتآمیز گام بردارند.
وی خاطرنشان کرد: با تعمق در آموزههای اخلاقی اسلام و توجه به تحولات جهانی، مسلمانان میتوانند از فرصتها و چالشهای پیشرو به گونهای بهرهمند شوند که اُخُوت اسلامی در صدر ارزشهای جامعه قرار گیرد و زمینهساز همزیستی مسالمتآمیز و همگرایی بیشتر شود.
انتهای خبر/ طهماسبی