آفتی چند میزبانه زنگ خطری برای باغداران کرمانی
وی ادامه داد: مگس میوه مدیترانه آفتی چند میزبانه (پلیفاژ) است که دامنه میزبانی آن، بیش از ۳۰۰ گونه میوه، سبزیجات و گیاهان زینتی را در بر میگیرد.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان افزود: مرکبات، هلو، شلیل، زردآلو، خرمالو، کاکائو، گواوآ، پاپایا، انجیر، سیب و گلابی از میزبانهای اصلی و فلفل دلمهای، آووکادو، خرما، گوجه سبز، آلو، شابرون، انار، گیلاس و گوجهفرنگی از میزبانهای ثانویه این آفت به شمار میرود.
زهدی عنوان کرد: بررسیهای انجام شده حاکی از این است که در مناطق آلوده به این آفت، در صورت عدم مبارزه به موقع و صحیح با آن، بیش از ۹۰ درصد محصول میوه گیاه میزبان از بین میرود.
خسارت ۹۰ درصدی به محصول با عدم مبارزه به موقع
وی ادامه داد: حشرات کامل کوچکتر از مگس خانگی با طول متوسط ۳-۵ میلی متر هستند که به رنگ زرد مایل به نارنجی، همراه با موزاییکی از لکههای سياه و سفید در ناحیه پشت قفسهسینه با لاروهای سفید _ کرمی رنگ، مانند دوک و بدون پا هستند و ممکن است به طول ۱۰ میلیمتر رشد کنند.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان تاکید کرد: حشرات ماده مگس میوه مدیترانهای تخمهای خود را بهوسیله تخمریز در دستههای دو الی ۳۰ عددی، ترجیحا در داخل میوههای پوست نازک رسیده و یا در زیر پوست میوههای در حال رنگ گرفتن قرار میدهد لذا همین عامل باعث زودرسی میوه میشود.
زهدی ادامه داد: یک حشره ماده به طور متوسط ۲۰ عدد تخم در روز و در طول دوره زندگی تا هزار عدد تخم میگذارد و لاروها ابتدا از پوست و سپس از گوشت میوه تغذیه میکنند.
وی عنوان کرد: در اثر تغذیه لاروها از میوه، محصول زودتر از زمان مقرر تغییر رنگ داده (زودرسی غیر طبیعی)، پوسیدگی و فساد در محل فعالیت لارو، روی میوه کاملا آشکار شده و در نهایت منجر به ریزش میوه میشود.
ریزش میوه زودتر از موعد نشانه حضور مگس میوه مدیترانهای
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی با بیان اینکه این آفت تا ۱۲ نسل در سال ایجاد میکند، به راهکارهای مبارزه با آفت اشاره و اذعان کرد: میوههای آلوده در اثر تغذیه و فعالیت لارو ریزش کرده و لاروهای بالغ در خاک تبدیل به شفیره میشوند اولین و موثرترین روش کنترل آفت این است که میوههای آلوده به تخم و لارو مگس به موقع از سطح باغ جمعآوری و معدوم شوند.
زهدی ادامه داد: شکار انبوه مگس با استفاده از تلههای جلبکننده هم دیگر روش مبارزه با آفت است، زمان نصب تله از یک ماه قبل از برداشت میوه شروع و تا پایان برداشت ادامه خواهد داشت.
وی استفاده از طعمه مسموم را دیگر روش مبارزه با آفت عنوان کرد و گفت: این طعمه شامل مخلوطی از یک منبع غذایی پروتئینی با یک حشرهکش مناسب است که بر اساس یک دستورالعمل معین در دسترس حشره قرار میگیرد.
رئیس مرکز تحقیقات با اشاره به آغاز فصل برداشت مرکبات در جنوب کرمان عنوان کرد: حشرات ماده مگس میوه، جهت رسیدن به بلوغ جنسی و کامل کردن تخم، نیاز به یک منبع غذایی مناسب دارند که در شرایط طبیعی از شهد گلها، عسلک حشرات و یا فضله پرندگان به دست میآورند.
زهدی تاکید کرد: در حالت طعمه مسمومپاشی، ماده غذایی مناسب به صورت مسموم شده با حشرهکش توسط باغدار در دسترس آفت قرار میگیرد و حشره با تغذیه از آن تلف میشود.
وی با بیان اینکه این مگس آفتی سرسخت است، خاطرنشان کرد: بهترین روشهایی که باعث نابودی آن میشود را ارائه کردیم که شاهد کاهش محسوسی در میزان خسارت این آفت به محصولات استان در سال زراعی جاری باشیم.
انتهای خبر/ طهماسبی








