مسئول اداره نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری استان کرمان ادامه داد: معیارهای مهم شامل ویژگیهای فنی و ساختمانی است؛ از جمله معماری، استفاده از عناصر سنتی مانند طاقها و کاشیکاری، تهویه و نورپردازی است، همچنین نیروی انسانی آموزشدیده نحوه برخورد، لباس، تسلط به زبان خارجی و کیفیت خدمات از دیگر مسائل مهم دیگر است.
وی تصریح کرد: در بخش کیفیت خدمات نیز شاخصهایی مانند تنوع نوشیدنیها و غذاها، تمیزی محیط و ظروف، بهداشت، سرعت پاسخگویی و رضایت مشتری در سفرهخانههای سنتی مدنظر قرار دارد.
فعالیت ۲۷ سفرهخانه سنتی مجوزدار در کرمان
معمارنژاد گفت: بهطورکلی، سفرهخانههای سنتی تحت پوشش میراثفرهنگی عملکرد بهتری نسبت به چایخانههای معمولی در سطح شهر کرمان دارند.
مسئول اداره نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری استان کرمان با اشاره به اینکه در حال حاضر ۲۷ سفرهخانه سنتی دارای مجوز از میراثفرهنگی در شهر کرمان فعال هستند، ابراز کرد: یکی از اهداف اصلی این اداره کل در صدور پروانه برای بناهای تاریخی در بافت قدیم شهری، تغییر کاربری هدفمند برای درآمدزایی بهرهبردار است. این درآمدزایی، ضمن رونق اقتصادی، به حفظ اثر و جذب گردشگر نیز کمک میکند.
معمارنژاد در پاسخ به این سؤال که نظارت بر سفرهخانههای سنتی چگونه انجام میشود و چه نهادهایی درگیر این مسئله هستند؟ گفت: بر اساس آییننامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجهبندی و نرخگذاری تأسیسات گردشگری مصوب سال ۱۳۹۴ و آخرین اصلاح آن در سال ۱۴۰۳، نظارت بر کلیه تأسیسات گردشگری بر عهده بخش نظارت معاونت گردشگری اداره کل میراثفرهنگی است.
انجام بازدیدهای مشترک با سایر نهادها از سفرهخانههای سنتی
مسئول اداره نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری استان کرمان بیان کرد: البته بازدیدهای مشترکی نیز با دانشگاه علوم پزشکی و اداره اماکن انجام میشود و در صورت مشاهده موارد خاص، موضوع به مراجع ذیصلاح ارجاع میگردد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا چالش خاصی در زمینه نظارت وجود دارد؟ اظهار کرد: بهطورکلی چالش جدی در حوزه نظارت نداریم. تیم نظارتی اداره کل بهصورت مستمر، حداقل ماهی یکبار از واحدهای تحت پوشش بازدید میکند. تعامل خوبی نیز با سایر ارگانهای نظارتی داریم.
معمارنژاد ادامه داد: البته گاهی بهدلیل شباهت نوع فعالیتها، مانند عنوان چایخانه سنتی، با اتاق اصناف تداخلهایی پیش میآید. این موضوع اما در قانون بهصراحت مشخص شده است و طبق ماده ۸۳ برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳، واحدهایی که از وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی پروانه فعالیت دریافت کردهاند، از شمول قانون نظام صنفی مستثنا هستند.
مسئول اداره نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری استان کرمان در پاسخ به این پرسش که در صورت بروز تخلف در واحدها چه مراحلی طی میشود؟ عنوان کرد: سیستم نظارتی ما چندمرحلهای است. در ابتدا، در صورت مشاهده تخلف، تذکر شفاهی داده میشود. در صورت عدم اصلاح، اخطار کتبی صادر میشود و در مرحله نهایی، مهروموم واحد در دستور کار قرار میگیرد.
اقدام قاطعانه اداره کل گردشگری در برابر ناهنجاریهای اجتماعی سفرهخانههای سنتی
وی با بیان اینکه تعدادی سفرهخانه سنتی در محدوده هفتباغ علوی فعالیت دارند که طراحی و دکور آنها بر اساس الگوهای سنتی و با الهام از فضاهای قدیمی انجام شده است.
معمارتژاد در پاسخ به این سؤال که در خصوص برخی ناهنجاریهای اجتماعی در برخی واحدها چه اقداماتی انجام شده است؟ ابراز کرد: اداره کل میراثفرهنگی با ستاد امربهمعروف و نهیازمنکر همکاری کامل دارد. یکی از کارشناسان ما بهطور مستقیم با این ستاد در ارتباط است و بازدیدهای مشترکی نیز در این زمینه انجام میشود.
مسئول اداره نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری استان کرمان ادامه داد: در خصوص ارائه قلیان باید بگویم اداره کل میراثفرهنگی هیچگونه مجوزی برای عرضه قلیان به واحدهای تحت پوشش خود صادر نکرده است. اما واقعیت جامعه نشان میدهد تقاضا برای مصرف همچنان وجود دارد. از دیدگاه من، راهکار اصلی، فرهنگسازی و آموزش است. دستگاههایی چون آموزشوپرورش و صداوسیما نقشمحوری در اصلاح فرهنگی جامعه دارند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا اداره کل میتواند از طریق دستگاه قضا اقدامات قاطعانهتری انجام دهد؟ اظهار کرد: بله، در مواردی دستگاه قضا وارد عمل شده و برخی واحدها مهروموم شدهاند. اما تجربه نشان داده که بدون فرهنگسازی ریشهای، این نوع برخوردها اثر ماندگار ندارد. اگر آگاهیبخشی در زمینه آسیبهای اجتماعی مصرف دخانیات از سنین پایین انجام شود، میتوان انتظار کاهش تخلف را داشت.
سفرهخانههای سنتی باید نمایانگر آدابورسوم هر منطقه باشد
معمارنژاد در پاسخ به این سؤال که آیا سفرهخانههای سنتی توانستهاند در جذب گردشگر موفق باشند؟ تصریح کرد: یکی از مهمترین کارکردهای این سفرهخانهها معرفی استان کرمان به گردشگران داخلی و خارجی است. بسیاری از گردشگران در فضاهای سنتی و قدیمی تجربهای متفاوت و جذاب از فرهنگ بومی کرمان بهدست میآورند.
مسئول اداره نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری استان کرمان تأکید کرد: هر سفرهخانه سنتی باید بتواند بهتنهایی نمایانگر آدابورسوم و فرهنگ منطقه خود باشد. این هدف زمانی تحقق مییابد که عناصر فرهنگی، معماری تاریخی و تجربهمحور در کنار هم قرار گیرند.
وی ضمن اشاره به مطلب فوق خاطرنشان کرد: حتی در سازههای نوساز نیز میتوان با استفاده از تجهیزات سنتی، صنایعدستی محلی، تبلیغ جاذبههای گردشگری کرمان و برگزاری برنامههایی مانند شاهنامهخوانی یا حافظخوانی، اصالت و کیفیت خدمات را ارتقا داد و در معرفی فرهنگ کرمان سهم مؤثری داشت.
انتهای خبر/ م








