۞ امام علی (ع) می فرماید:
هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

موقعیت شما : صفحه اصلی » ویژه استان
سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد
سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد -اقطاع خبر

سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد -اقطاع خبر

کرمان – اقطاع خبر – شهرستان کوهبنان که با غنای فرهنگی و قدمت دیرینگی آثار تاریخی متعدد و مشاهیر ملی به عنوان “بام فرهنگی استان کرمان” نام گرفته دومین شهر آسیابی ایران شناخته می‌شود و نوروز هر سال پذیرای مهمانان و گردشگران است؛ به‌ویژه آنکه آب و هوای معتدل کوهستانی نیز دارد. به گزارش اقطاع […]



کرمان – اقطاع خبر – شهرستان کوهبنان که با غنای فرهنگی و قدمت دیرینگی آثار تاریخی متعدد و مشاهیر ملی به عنوان “بام فرهنگی استان کرمان” نام گرفته دومین شهر آسیابی ایران شناخته می‌شود و نوروز هر سال پذیرای مهمانان و گردشگران است؛ به‌ویژه آنکه آب و هوای معتدل کوهستانی نیز دارد.

به گزارش اقطاع خبر، کوهبنان در شمالی‌ترین نقطه استان پهناور کرمان واقع شده و آثار ارزشمند تاریخی و فرهنگی متعدد دارد که برپایه بررسی‌های صورت گرفته، شواهدی از حضور انسان در دوره میان‌سنگی در پهنه این شهرستان نیز گزارش شده است.

این دیار سالیان دور، شهری بزرگ و پرجمعیت با دروازه‌ها، حمام‌ها و کاروانسراهای بزرگ بوده و به عنوان یکی از نقاط مهم راه کویری ولایت کرمان، بسیاری از کاروان‌های حامل کالا به مقصد هند از آن عبور می‌کرده‌اند.

روایت مارکوپولو

مروری بر تاریخ، بیانگر این است که کوهبنان همواره محل گشت و گذار سیاحان و جهانگردان خارجی همچون آلفونس گابریل و مارکوپولو بوده و آنها در سفرنامه‌های خود از عظمت و شکوه شهری بزرگ با جاذبه‌های گردشگری، مناظر بدیع و هوایی مطبوع نام برده‌اند.

مارکوپولو درباره کوهبنان چنین گفته است: «کوهبنان شهر بزرگی است که در آخرین نقطه خاک کرمان قـرار دارد، آهن، فولاد و توتیای فراوان دارد و از صنایع‌دستی آن، آینه‌های بزرگـی است کـه در بازار شهر به فروش می‌رسد».

کریدور عبور انسان به سمت شرق ایران و آسیا

کوهبنان به لحاظ موقعیت مناسب آب و هوایی دارای شرایط مساعد استقرارهای انسانی بوده که در دوره‌های بعد نیز حیات و حضور انسان تداوم داشته است.

بررسی باستان شناسی شهرستان کوهبنان علاوه بر شناسایی آثار و محوطه‌های تاریخی نشان داد که این منطقه یکی از کانون‌های اجتماعات در دوره پارینه سنگی و مسیر اصلی عبور انسان به سمت شرق ایران و داخل آسیا بوده است.

شهرستان کوهبنان در شمال استان کرمان از نظر جغرافیای فرهنگی در طول تاریخ جزو یکی از بلوک‌های مهم منطقه کرمان بوده و حتی در بعضی از دوران اسلامی، دامنه نفوذ آن تا بخش‌هایی از بهاباد و بافق در استان یزد نیز گسترش یافته است.

خانقاه ابوسعید

خانقاه شیخ ابوسعید ابوالخیر و مقبره آخوند از آثار شاخص این شهرستان در دوره اسلامی به شمار می‌رود که در حاشیه شهر امروزی کوهبنان واقع شده‌اند.

بام فرهنگی دیار کریمان

کوهبنان که سال ۱۳۸۳ از شهرستان زرند جدا و مستقل شد، به دلیل غنای فرهنگی، داشتن آثار و ابنیه تاریخی فراوان، مشاهیر و شخصیت‌های مشهور مانند برهان‌الدین کوهبنانی، افضل‌الدین ابوحامد کوهبنانی، ابواسحاق کوهبنانی، شاه نعمت الله ولی، آیت‌ الله سید یحیی جعفری امام جمعه فقید کرمان، مرحوم سید احمد جعفری و دکتر محمود روح‌الامینی پدر مردم‌شناسی ایران «بام فرهنگی استان کرمان» نام گرفته است.

کوهبنان در شمالی‌ترین نقطه استان و در مرز کرمان با استان‌های یزد و خراسان جنوبی در فاصله ۱۶۸ کیلومتری مرکز استان قرار گرفته و دارای آب و هوای معتدل کوهستانی و یکی از نقاط بکر در مجاورت کویر لوت است همچنین در جوار شهرستان‌های زرند، راور، رفسنجان، بافق و بهاباد یزد قرار گرفته که راه‌های آنها نیز به هم متصل است.

مهمانان نوروزی و زائران علی‌بن موسی‌الرضا (ع) می‌توانند مسیر زیارتی خود را از کوهبنان به راور یا از کوهبنان به طبس از طریق جاده آسفیچ به بهاباد یزد انتخاب و روزی متفاوت را در این دیار تاریخی تجربه کنند.

سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد
آسیاب آبی

دومین شهر آسیابی ایران

آب و هوای کوهبنان به دلیل ارتفاع زیاد از سطح دریا، معتدل خشک است و تابستان‌های خنک و زمستان‌های سردی دارد. بخش زیادی از این شهرستان کوهستانی و از نظر منابع معدنی نیز غنی است که گردشگری معدنی یکی از فرصت‌های گردشگری آن به شمار می‌رود.

کوهبنان به واسطه آسیاب‌های هشت‌گانه در یکی از بهترین نقاط آب و هوایی به عنوان دومین شهر آسیابی ایران شناخته می‌شود و قدمت این آسیاب‌های آبی حدود ۵۰۰ سال تخمین زده شده است. براساس منابع خبری، نشتیفان از توابع شهرستان خواف در استان خراسان رضوی، به واسطه وجود ۴۰ آسیاب بادی نخستین شهر آسیابی ایران محسوب می‌شود که قدمت آنها به پیش از دوران اسلام بر می‌گردد.

آسیاب‌های آبی کوهبنان طی پنج قرن با آرد کردن گندم منطقه، نقش مهمی در اقتصاد و معیشت مردم داشتند و تا حدود ۴۰ سال قبل نیز همچنان کار می‌کردند اما پس از به‌کارگیری فناوری در تهیه آرد، این آسیاب‌ها تعطیل و خاموش شدند به طوری که از هشت آسیاب موجود در این منطقه فقط آسیاب هشتم توسط صاحبانش هنوز دایر است و از تخریب آن جلوگیری کرده اند.

به گفته رییس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی کوهبنان، در مجموع ۳۰ آسیاب با معماری خاص در این شهرستان وجود دارد که براساس نظر کارشناسان دومین شهر آسیابی ایران است و ساماندهی این آثار ظرفیت خوبی برای جذب گردشگر ایجاد می‌کند.

مهدی احمدی در گفت و گو با خبرنگار اقطاع خبر افزود: ما دومین شهر آسیاب‌های آبی ایران و اولین شهری هستیم که سلسله آسیاب‌ها را دارد.

وی اظهار داشت: وقتی از آسیاب آبی صحبت می‌شود با توجه به اینکه مخترع قنات و آسیاب آبی، ایرانیان هستند دومین شهر آسیاب آبی جهان و اولین شهر سلسله آسیاب‌های آبی جهان نیز هستیم، در کنار آن «قنات سد» به نام قنات افزاد داریم که بعد از وزوان اصفهان ما دومین شهر قنات دارای سد در ایران محسوب می‌شویم.

مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کوهبنان توضیح داد: قناتی است که سد زیرزمینی دارد و به صورت چینه ای دیواره ای درست کردند که آب پشت آن جمع می‌شود و ارتفاع سد بین پنج تا هفت متر است.

وی گفت: تاکنون در چهار فاز مرمت آسیاب هشتم انجام شده و محوطه آن را بهسازی کردیم که به عنوان یک منطقه ویژه گردشگری مطرح شده است. سال ۱۴۰۳ هم کار مرمت آن انجام گرفت و فضای خوبی ایجاد شده که آماده واگذاری به بخش خصوصی است و دنبال جذب سرمایه گذار در این زمینه هستیم.

سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد
امامزاده بی بی عصمت

هم زیارت، هم سیاحت

امامزاده بی‌ بی عصمت (س) کوهبنان را با ۱۴ واسطه به امام جعفر صادق (ع) می‌رسانند. سیده بی‌ بی عصمت را خاتونی فاضله و عظیم‌الشان دانسته‌اند و خاندان او بالغ بر ۵۰۰ سال، رهبری و نقابت سادات یزد، کرمان، شیراز و اصفهان را بر عهده داشته‌اند.

بازدید از این مکان مذهبی و تاریخی هم زیارت است و هم سیاحت. خاتون بودن این امامزاده و شهرت شفابخش بودن آن سبب شده است که افراد بسیاری با خلوص نیت به این مکان اعتقاد پیدا کنند. علاوه بر وجود فضای معنوی در این امامزاده، طبیعت سرسبز و آب و هوای معتدل این منطقه توانسته است، جذابیت خاصی برای گردشگران و بازدیدکنندگان به ارمغان بیاورد.

آرامگاه روی تپه با عنوان امامزاده بی‌ بی عصمت در شمال غربی شهرستان کوهبنان، محل برگزاری مراسم‌ مذهبی و زیارت اهالی منطقه است که به دلیل آب و هوای خوش و مطبوعی که دارد، در فصول گرم و روزهای تعطیل پذیرای گردشگران و زائران بسیار از شهرهای دور و نزدیک است.

البته در شهرستان کوهبنان چهار امامزاده واجب التعظیم یعنی امامزاده بی بی عصمت (س)، امامزاده سلیمان شاه (ع)، امامزاده بی بی خاتون (س) و امامزاده زید بن علی (ع) وجود دارد که مورد توجه مردم کوهبنان هستند.

آب و هوای معتدل و فضای زیبای امامزاده، محیط دلپذیری را برای اتراق گردشگران و زائران ایجاد کرده که نیازمند امکانات و تجهیزات مناسب است، به همین منظور طرحی در قالب کمپ گردشگری زیارتی تدوین و اعتباراتی برای بهسازی این مکان در نظر گرفته شده که پارسال فاز سوم عملیات بهسازی و تجهیز کمپ گردشگری و زیارتی امامزاده بی‌ بی عصمت انجام شد.

میراث فرهنگی به منظور ایجاد زیرساخت‌های لازم در امامزاده بی‌ بی عصمت به کمک اداره اوقاف و امور خیریه آمده تا با حضور سرمایه‌گذار، امکانات رفاهی و اقامتی برای زائران و گردشگران ایجاد شود؛ با این وجود تعدادی زائرسرا در این مکان دایر است.

سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد
خانقاه ابوسعید ابوالخیر

اولین خانقاه استان کرمان

خانقاه شیخ ابوسعید ابوالخیر نیز از جاهای دیدنی کوهبنان به شمار می‌رود که نخستین و قدیمی‌ترین مدرسه عرفان اسلامی در استان کرمان است. قدمت این بنا به دوره سلجوقی بر می‌گردد. بنایی زیبا با مصالحی از سنگ و ساروج که بعضی از قسمت‌های آن با آجر تزیین شده است. گچ‌بری‌ها و نقاشی‌های به جا مانده در محراب ایوان اصلی و اتاق‌های ضلع شمالی خانقاه، نشان از دوره‌های تاریخی بیش از ۵۰۰ سال دارد.

این اثر ارزشمند زمانی محل چله نشینی، عبادت و تحصیل عارفان بزرگی چون برهان الدین کوهبنانی، ابواسحاق کوهبنانی و بسیاری از شخصیت‌های بزرگ عرفانی، علمی و مذهبی از داخل و خارج از کشور بوده و اکنون مورد تکریم اهالی منطقه است.

از ابوسعید ابوالخیر (عارف و شاعر نامدار ایرانی‌ در قرن چهارم و پنجم قمری) سه بنای تاریخی باقی مانده است؛ یکی آرامگاه وی در شهر میهنه ترکمنستان، دومی آرامگاه و خانقاهی منسوب به او در روستای مه‌نه در شهر تربت‌ حیدریه ایران و دیگری خانقاه منسوب به او در کوهبنان که از دیدنی‌های استان کرمان است.

کنار کوهی به نام کوه خانقاه، در کنار پارک برهان‌الدین و نزدیکی زیارتگاه خواجه خضر، بنایی به نام خانقاه ابوسعید ابوالخیر قرار دارد. بالای این کوه هم قلعه‌ای مشهور به قلعه دختر است. براساس تحقیقات، این خانقاه قبل از حیات صوفی معروف کرمانی “شاه نعمت‌الله ولی” ساخته شده و مرکز عرفان و تصوف و چله‌نشینی بوده است.

به این خانقاه، مقبره خانقانه ابوسعید ابوالخیر هم می‌گویند؛ البته نه اینکه خود ابوسعید ابوالخیر در آن دفن باشد بلکه مردم معتقدند در این بنا بسیاری از مشاهیر، عرفا، علما و شعرای مرید ابوسعید دفن شده‌اند لذا این محل از قداست ویژه‌ای برای مردم منطقه برخوردار است. گفته می‌شود این قبرستان در گذشته سنگ‌ قبرهای تاریخی هم داشت که در گذر زمان تخریب شده است.

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی کوهبنان آذر امسال از آغاز مرمت اضطراری خانقاه منسوب به شیخ ابوسعید ابوالخیر در این شهرستان خبر داد.

تیمچه علیخان، نشانی از بازار قدیم

تیمچه علیخان به عنوان بخش به جا مانده از بازار قدیم این شهر یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری کوهبنان به شمار می‌رود. این تیمچه و سایر ابنیه تاریخی و فرهنگی کوهبنان در برنامه‌ مرمت اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان قرار داشته و فاز چهارم مرمت این اثر تاریخی در حال انجام است تا با تکمیل آن در زنجیره گردشگری شهرستان قرار گیرد.

با توجه به اینکه این بنای تاریخی دارای ارزش تاریخی زیادی بوده و در ابتدای ورودی بازار قدیم کوهبنان واقع شده است، می‌تواند گردشگران زیادی را به سوی خود جذب کند.

مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کوهبنان گفت: خانقاه شیخ ابوسعید را مرمت کردیم، تیمچه علیخان هم سال ۱۴۰۳ مرمت شد و آن را به عنوان یک بازارچه صنایع دستی در برنامه داریم البته مرمت تیمچه علیخان ادامه دارد اما مرمت خانقاه و آسیاب هشتم تکمیل شده است.

احمدی تصریح کرد: همه این آثار تاریخی برای بازدید گردشگران و مهمانان نوروزی آماده هستند.

سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد
خانه آل طه

خانه تاریخی و ثبت ملی

خانه اعیانی آل طه که آل طاها نیز نوشته می‌شود، از جاذبه‌های تاریخی استان کرمان واقع در شهرستان کوهبنان است که هر سال میزبان تعداد زیادی از بازدیدکنندگان و گردشگران نوروزی است. این خانه تاریخی بنا به بررسی‌های انجام شده توسط مورخان مربوط به دوره پهلوی بوده که در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۲۷۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است.

خانه‌های قدیمی ایران، بخشی از حافظه تاریخی ملت ایران به حساب می‌آیند و راهی برای کاوش در دوره‌های مختلف تاریخ کشور محسوب می‌شود. آنچه در این آثار تاریخی قابل توجه است، تلفیق هنر ایرانی با معماری و مهندسی دوره‌های مختلف است.

خانه آل طه در بلوار شهید صدوقی شهر کوهبنان قرار دارد و به گفته مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این شهرستان، تلفیقی از معماری کرمان، کوهبنان و یزد بوده و تاکنون در چند مرحله تعمیر و مرمت شده است.

احمدی افزود: به خاطر هم مرز بودن کوهبنان و استان کرمان با استان یزد همیشه این تلفیق معماری در بناها استفاده شده است.

سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد
مقبره آخوند

مقبره‌ای شبیه گنبد جبلیه

در روایت‌های تاریخی آمده است که هدایت علی شاه، از فضلای زمان خود بود که در کوهبنان متولد شد و در شهر کرمان به تحصیل علم و کسب معلومات پرداخت. وی در سفری که به شهر مشهد داشت در میانه راه به قتل رسید و جنازه اش به کوهبنان انتقال یافت تا اینکه در نزدیکی خانقاه شیخ ابوسعید به خاک سپرده شد. عوام این مقبره را مقبره آخوند می‌نامند.

آرامگاه هدایت علی شاه از نمای آجری به صورت چند ضلعی کثیرالاضلاع ساخته شده و دارای گنبد است. نمای خارجی آرامگاه ۹ طاق دارد و این بنا با توجه به سبک معماری احتمالا متعلق به قرن یازدهم هجری است.

همچنین از سال ۱۳۹۹ فرآیند نوسازی پارک اطراف مقبره با نام پارک مشاهیر کوهبنان آغاز شده است.

معرفی قلعه دختر کوهبنان

قلعه‌هایی که امروزه با نام دختر شناخته می‌شوند در سراسر ایران وجود دارند و به عنوان یکی از آثار تاریخی به شمار می‌روند. دلیل نامگذاری آنها به این نام غیر قابل دسترس و بکر بودن ذکر شده است. دلیل دیگری نیز برای نامگذاری این قلعه‌ها وجود دارد که منسوب بودن قلعه به آناهیتا است.

گفته می‌شود قلعه دخترها یادگاری از معابد آناهیتا یا آناهید، ایزد بانوی آب در ایران باستان هستند و لفظ دختر در نام این قلعه‌ها به این ایزد بانو اشاره دارد. البته این دلایل را نمی‌توان به طور دقیق رد یا قبول کرد. یکی از این قلعه‌های قدیمی در شهر کوهبنان قرار دارد که از دوران ساسانیان در این شهر به جای مانده است.

این قلعه بالای کوه خانقاه و تخت امیر قرار دارد و در اطراف آن پارکی ساخته شده است. در مورد این قلعه مانند بسیاری دیگر از قلعه‌های دختر، در بین اهالی روایاتی وجود دارد و به زندگی دختری در قلعه اشاره دارد که به افسانه شبیه است.

قلعه دختر در تاریخ هفتم اسفند ۱۳۸۶ با شماره ۲۱۴۸۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد
قلعه دختر

کلکسیونی از آثار تاریخی استان کرمان

اما مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کوهبنان، آثار شاخص این دیار را به گونه دیگری توصیف کرد و گفت: در شهرستان کوهبنان نزدیک به ۲۵۰ اثر تاریخی داریم که بسیاری از این آثار تنوعی از آثار تاریخی استان است و تقریبا می‌توان گفت کوهبنان، کلکسیونی از آثار تاریخی استان کرمان است.

احمدی اظهار داشت: ما در حوزه‌های مختلف آثار تاریخی داریم و اگر بخواهیم قدمت کوهبنان را در نظر بگیریم براساس آخرین یافته‌های باستان شناسی در منطقه، قدمت آن به دوران فرا پارینه سنگی بر می‌گردد یعنی کوهبنان یکی از استقرارهای مهم بشری در فلات ایران به خصوص در جنوب شرق کشور بوده است.

وی همچنین گفت: حمام تاریخی چماه کوهبنان شبیه حمام گنجعلیخان کرمان با همان تاریخ است و مقبره یا گنبد آخوند به گنبد جبلیه شباهت دارد، معبد آناهیتا را داریم که متعلق به ۲ هزار سال قبل است.

این مسئول ادامه داد: روستای صخره ای درگزک کوهبنان شبیه روستای صخره‌ای میمند شهربابک است در وضعیت کوچکتر و در کنارش کلوت‌هایی شبیه کلوت‌های شهداد و رودخانه را دارد همچنین دارای بافت تاریخی خوب و آکواریوم طبیعی است که علاقه‌مندان زیادی دارد.

روستاهای تاریخی و گردشگری

روستای درگزک (dare gazak) در فاصله ۱۲ کیلومتری غرب و جنوب غربی کوهبنان قرار دارد. این روستای تاریخی پر از خانه‌های دستکند است که در دل کوه ایجاد شده و خانه‌های کاهگلی با سقف‌های گنبدی هم دارد.

همین جذابیت‌ها بوده که با وجود سختی راه و کمبود امکانات مقصد، هر سال پای صدها گردشگر داخلی و خارجی را به درگزک باز کرده و برج‌های مشرف به راه ارتباطی روستا نشان می‌دهد که این روستا در دوره ای اهمیت راهبردی (نظامی) داشته است و دیده بان‌ها از آن محافظت می‌کردند.

باستان شناسان نمونه‌هایی از ریزابزارها و تیغه‌های پشته‌دار سنگی در این روستا پیدا کرده اند که از نوع خراشنده است و نشان می‌دهد عمر روستای درگزک به دوره نوسنگی می‌رسد. بهترین زمان سفر به این جاذبه گردشگری، اوایل بهار و فصل پاییز است.

کوهبنان به دلیل همین برج‌های مراقبت که نمونه آن را در «درگزک» می‌بینیم، به این نام معروف شده؛ چون کوهبنان از واژه کوهبانان می‌آید و از آنجایی که بلندترین نقطه مرزی کرمان، کوهبنان است، در زمان قدیم افرادی از طرف حاکمان مامور می‌شدند در بالای کوه مستقر شده و دیده‌بانی انجام دهند. آن گروه را کوهبانان و محلی که در آن به کوهبانی می‌پرداختند را کوهبنان می‌نامیدند.

سفر به پارینه‌سنگی و دومین شهر آسیابی ایران که در گزارش مارکوپولو آمد
آکواریوم طبیعی درگزک کوهبنان

آکواریوم طبیعی

همچنین در سفر به «درگزک» می‌توان از یک دیدنی منحصر به فرد دیگر دیدن کرد و این جاذبه کم نظیر یک آکواریوم طبیعی در مجاورت روستای تاریخی درگزک است. برکه ای با آب زلال که این برکه وسیع و زیبا، مکانی برای رهاسازی ماهی‌های عید و زینتی مردم محلی به شمار می‌رود، به طوری که عمر برخی از این ماهی‌ها بیش از ۱۷ سال تخمین زده می‌شود.

روستای تاریخی و سرسبز افزاد نیز در فاصله پنج کیلومتری کوهبنان واقع شده و فضای مناسبی برای حضور گردشگران و مردم مناطق اطراف است. برج افزاد از بناهای تاریخی این منطقه است که روی بلندی قرار گرفته و به دوره قاجار باز می‌گردد.

روستای ده علی در دهستان خرمدشت نیز جاذبه‌های متعددی دارد از جمله دشت ریواس که هر سال با آغاز فصل بهار، رویش گیاه ریواس در مسیر جاده روستای خرمدشت به سمت شهر کوهبنان آغاز می‌شود و منطقه وسیعی از بیابان‌های منطقه را در بر می‌گیرد.

قلعه ده علی نیز مربوط به دوره صفوی است که در تاریخ هفتم اسفند ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۱۴۹۰ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. عزاداری سنتی اهالی دهستان خرمدشت نیز شهرت دارد.

صنایع دستی کوهبنان

از صنایع دستی شاخص کوهبنان می‌توان سرمه و توتیا، گیوه کشی و پته دوزی، قالی و گلیم بافی، خم زنی و از سوغات آن چلوقرمه، زعفران، عدس و زیره سیاه را نام برد. پس از گذشت سال‌های متمادی، هنر گیوه دوزی از هنرهای بومی و اصیل این شهرستان احیا شده است.

مهارت پخت چلو گوشت یا چلو قورمه زرند و کوهبنان نیز در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

چشم انداز گردشگری معدن

در مناطق کوهستانی کوهبنان، معادن زیادی از جمله معدن زغال‌سنگ همکار، توتیا (اکسید روی)، سرب و گوگرد، معادن بوکسیت (سنگ آلومینیوم) و نمک شوره، پادزهر معدنی یا فازهر، معادن گل رخت‌شوی و گچ شور وجود داشته و کوهبنان به تولید و صدور سنگ سرمه موسوم به توتیا (اکسید روی)، مشهور بوده که مارکوپولو در سفرنامه خود اطلاعات مفصلی از چگونگی تهیه آن ارائه کرده است.

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کوهبنان در این باره گفت: در مورد گردشگری معادن به عنوان یک گردشگری هیجانی کار می‌کنیم که بتوانیم این منطقه را برای ورود گردشگران و جذب گردشگران آماده کنیم.

احمدی افزود: معدن پابدانای جنوبی در خاورمیانه منحصر به فرد است و در عمق ۸۰۰ متری زمین گردشگر می‌تواند از این فضا لذت برد و هیجان را تجربه کند لذا استفاده از این فرصت گردشگری در دستور کار است.

وی از آسیاب‌های آبی، خانه تاریخی آل طه، خانقاه ابوسعید ابوالخیر، مقبره آخوند و روستای صخره ای درگزک به عنوان آثار پربازدید در ایام نوروز نام برد و گفت: ما در شهرستان کوهبنان هتل نداریم اما ۲ مهمانپذیر و ۱۱ واحد بوم گردی داریم که پنج واحد بوم گردی با امکانات عالی خدمات دهی می‌کنند.

مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کوهبنان اضافه کرد: نزدیک به ۲۰۰ نفر در واحدهای بوم گردی می‌توانند اقامت داشته باشند و البته ظرفیت اقامتی شهرستان با احتساب امکانات سایر دستگاه‌ها بیش از این است.

کرمان ۲۵ شهرستان دارد و کوهبنان در فاصله ۱۶۸ کیلومتری شمال مرکز استان کرمان قرار گرفته است.

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*