خبرگزاری اقطاع خبر؛ گروه استانها: کلانشهر کرمان علیرغم اقدامات انجام شده با مشکلات متعددی در حوزه مدیریت شهری مواجه است. با مقایسه شهر کرمان با دیگر مراکز استانهای کشور به وضوح تفاوتهای محسوس و عقب ماندگی کرمان قابل مشاهده است. زیباسازی، مبلمان شهری، ساماندهی مناطق حاشیه نشین، افزایش فضای سبز، ساماندهی وضعیت نامطلوب آسفالت، رفع مشکلات مربوط به بازیافت زباله و… از جمله مشکلات این شهر به شمار میرود.
سعید شَعرباف شهردار جدید کرمان که آئین تودیعش روز گذشته برگزار شد حالا رسماً سکان مدیریت شهری کلانشهر کرمان را عهده دار شده است و برنامههای جدیدی برای این کرمان دارد. در این خصوص با او به گفتگو پرداختیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
*اولویتهای کاری شهردار جدید کرمان چیست؟
شفافیت با مردم، احیای هویت جهان شهری کرمان، اولویت دهی به مستضعفان و محرومان، تلاش برای مدیریت عالمانه و نخبگانی، تسهیل امور مردم، استقبال از سرمایه گذاران، تعامل حداکثری با مسئولان و افراد مؤثر در مدیریت شهری اولویتهای هشت گانه بنده برای شهر کرمان است.
از بین این هشت اصل، مساله حاشیه شهر و بهبود سرانههای خدماتی در این مناطق، رسیدگی و احیای بوستان قائم، گلزار شهدا و مجموعه مرتبط با مزار شهید سلیمانی و احیا و بازآفرینی بافت تاریخی با محوریت محلات سه ابر اولویت کاری بنده حداقل تا دو سال آینده است.
مهمترین دغدغه ما در چهار سال پیش رو این است که بتوانیم فضای شهری کرمان را به سمت یک فضای زنده، پر روح و مناسب برای عموم مردم به ویژه خانوادههای کرمانی ببریم. این امر مستلزم این است که در موضوعاتی مانند تفریح، حضور بانوان و معلولان، ورزش (به ویژه ورزش همگانی) تلاشی مضاعف داشته باشیم.
برخی از این اقدامات در کنار هزینههای وسیع نیازمند کارهای میان مدت و بلند مدت است اما بسیاری از اقدامات را هم میشود در کوتاه مدت و بازههای کمتر از دو سال محقق کرد.
بسیاری از درخواستهای مردم نظیر پارکهای محلی کوچک و ایجاد فضاهای تفریحی امن را میتوان با برنامه ریزی مناسب و کمک همه مدیران استانی به سمتی برد که رضایت مردم افزایش پیدا کند. به موازات با این اقدامات باید به سمت سرمایه گذاریهای کلان و پروژههای بزرگی که زیرساختهای شهری را متحول خواهد کرد، برویم.
*طبق صحبت پورابراهیمی نماینده مردم کرمان و راور درآمد شهرداریها از ۲ ماه آینده ۳۳ درصد افزایش مییابد، نظر شما در این زمینه چیست؟
با توجه به اینکه بخش زیادی از درآمد شهرداریها به فروش زمین یا به فروش تراکم وابسته است؛ افزایش سهم مالیات بر ارزش افزوده در سبد درآمدها شهرداری خبر بسیار خوبی است. باید به سمتی برویم که این عدد، رقمی قابل توجهی شود در حال حاضر این نسبت هنوز نسبت قابل توجه و اعتنایی نیست.
در وضعیت فعلی شهرداری کرمان در سال ۱۴۰۰ با فرض تحقق همه منابع درآمدی، این نسبت کمتر از ۲۰ درصد است و افزایش این رقم باید یکی از اهداف کلان شهرهای ایران باشد و نیاز است که نمایندگان مجلس هم کمک کنند.
این افزایش به تدریج کمک کننده است اما در کوتاه مدت به احتمال زیاد باید روشهایی را برای سرمایه گذاری و تأمین درآمد از روشهای سریع بازده تر داشته باشیم.
*چه برنامههایی برای ساماندهی گلزار شهدا و مزار شهید سلیمانی دارید؟
موضوع ساماندهی بوستان قائم و گلزار شهدا در سه فاز کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت طراحی شده است. بخش اول نزدیک به دو ماه است که آغاز شده است. امسال سالگرد دوم شهید سلیمانی را در پیش داریم که ستاد ساماندهی با مرکزیت شهرداری و با حضور تمام بدنههای شهری و فرهنگی ایجاد شده است. بسیاری از فرآیندهای لازم برای برگزاری سالگرد به سرعت در حال انجام است و حجم خدمت رسانی شهرداری سرعت مییابد.
تلاش میکنیم برخی از مشکلات ادوار گذشته در مراسم سالگرد شهید سلیمانی را رفع کنیم و موضوعات مربوط به فضاسازی ورودی گلزار و بوستان را تا مراسم سالگرد انجام دهیم.
*یکی از مشکلات شهر کرمان وضعیت نامطلوب آسفالت معابر بعد از اجرای پروژه آب و فاضلاب است چه راهکاری در این خصوص دارید؟
مشکل آسفالت و زیرساخت آن از مشکلات بنیادی این شهر است. تلاشهای خوبی در ادوار گذشته برای بهبود این وضعیت شده است اما مشکل اصلی این است که توانمندی مالی شهرداری کرمان اصلاً متناسب با وضعیت زیرساختها نیست و نیاز به کمکهای فرا شهرداری دارد.
نیاز است استانداری، فرمانداری و سایر دستگاههای مرتبط کمک کنند تا یک نهضت در زمینه آسفالت خیابانهای شهر کرمان حتی مناطق مرفه ایجاد شود. وضعیت آسفالت تقریباً در هیچ جای شهر کرمان مطلوب نیست.
در بسیاری از موارد وعدههایی در خصوص آسفالت به مردم داده شده و خودیاری از مردم اخذ شده اما هنوز به آن تعهد عمل نشده است. به نظر میرسد در این زمینه باید اولویت بندی انجام شود؛ در اولویت اول باید در خیابانها و شریانهای اصلی به ویژه بعد از اجرا و ثابت شدن وضعیت پروژه فاضلاب به سرعت عملیات آسفالت انجام شود.
اولویت دوم مربوط به معابری است که به مردم وعده داده شده و هزینه اخذ شده است. در اولویت سوم با کمک بدنه استانی تغییری در وضعیت آسفالت شهر باید رخ دهد که نیاز به اعتبارات فراتر از شهرداری دارد.
در زمینه آسفالت شهر کرمان طرح آماده شده و در حال راه اندازی کارگروهی هستیم که به طور مشخص اولویت آسفالت شهر را مشخص کنیم. امیدوارم با کمک بدنه مدیریتی در یک بازه میان مدت بتوانیم وضعیت آسفالت شهر به وضوح بهبود یابد.
* منطقه سرآسیاب فرسنگی با مشکلات فراوانی مواجه است؛ برای این منطقه چه برنامههایی در نظر گرفته شده است؟
اعتقاد بنده بر این است که برای منطقه سرآسیاب و سایر محلات دچار مشکلات حاد، هیچکس به اندازه نخبگان محلی و فعالان اجتماعی که سالها در این مناطق زندگی کردهاند، نمیتواند راه حل و اولویت مشخص کند.
شاید یکی از مشکلات بنیادی ما این بوده است که سعی کردهایم از بالا به پایین و بر مبنای دادههای مشاوران در مورد مشکلات این محلهها و اولویتهایشان تصمیم گیری کنیم. بنا داریم به صورت هفتگی جلساتی با نخبگان این قبیل محلات برگزار کنیم و در کوتاه مدت برخی مسائل قابل حل را رفع کنیم.
در خصوص مسائل بلند مدت هم به صراحت اعلام کنیم که حل آن نیاز به زمان بیشتری دارد. در صدد هستیم بسیار شفاف و صریح با مردم صحبت کنیم و وعدههای عملی به مردم بدهیم که بتوان اثر آن در زندگی مردم مشاهده کرد.
* کرمان با مشکلات متعددی مواجه است چه برنامههایی برای پاسخگویی به مطالبات مردم دارید؟
حجم موضوعات و مسائل در شهر کرمان بسیار بالاست حتماً باید سازوکار مناسبی برای پاسخگویی به این مسائل مشخص کنیم. لزوماً با کارهای احساسی و وعدههای اولیه کار پیش نمیرود.
در مناطق و محلههای کرمان شهردارانی به عنوان شهرداران محله و فعالان اجتماعی حضور دارند که بسیاری از آنها افراد نخبه و توانمند هستند. این افراد از نزدیک با مشکلات مواجه شدهاند بنابراین میتوانند اطلاعات مربوط به مسائل و مشکلات محله خود را جمع آوری کرده و در اختیار ما قرار دهند.
تعهد میدهیم به سرعت منطقه به منطقه با شهرداران محلات جلساتی را برگزار کنیم و متناسب با نیازهایی که اعلام میشود، برای عملیاتی شدن آنها اقدام کنیم. سعی میکنیم آرام آرام مشکلات اولویت دار و سپس موضوعات درجه دو و سه را به کمک مردم حل کنیم.
به صورت مجزا و دقیق به تک تک موضوعات نظیر قلاع اردشیر و دختر، میراث فرهنگی، محلات دچار مشکلات حاد، بوستان قائم، بازار تاریخ کرمان، بافت تاریخی منطقه پنج و… ورود میکنیم.
*مردم چگونه میتوانند با شهردار جدید در تعامل باشند؟
در حال تغییر و تحول اساسی در ساختار ۱۳۷ شهرداری هستیم تا امکان پی گیری سریع موضوعات و ارائه مشاورههای تخصصی فراهم شود.
همچنین در حال دسته بندی شهرداران محله و فعالان اجتماعی هستیم و این افراد با محوریت مساجد و مراکز اصلی تجمع مردم در هر محله اطلاعات و مسائل مردم را جمع آوری میکنند. سامانه «مردم شهر» هم به زودی رونمایی میشود. مسائل خاص هم توسط «تیم ویژه پی گیری شهردار» پی گیری میشود.
در بازه زمانی مشخص و به صورت هفتگی با مردم دیدار خواهم داشت و بعد از پردازش اولیه برخی از موضوعات مهم را مستقیماً با مردم در میان خواهیم گذاشت.