وی اذعان کرد: تنش آبی ایجاد شده همچنین باعث کاهش کیفیت میوه پسته (ترکخوردگی میوه و افزایش درصد زودخندانی میوه، آفتابسوختگی برگ و میوه) میشود.
عضو هیأت علمی بازنشسته بخش تحقیقات زراعی و باغی افزود: کاهش رشد رویشی و اندازه درختان خسارت دیگری است که متأسفانه در کوتاهمدت دیده نمیشود؛ ولی اثرات آن در سالهای بعد مشخص میشود.
اسماعیلپور مدعی شد: همچنین در صورت ادامه شرایط تنش کمآبی ناشی از قطع برق، تنش شوری افزایش و باعث خشکیدگی درختان جوان و بارور ضعیف میشود که تأثیر آن بر عملکرد محصول سال آینده نیز از جمله عوارض دیگر این خسارت است.
وی افزود: بهطوریکه کاهش رشد رویشی و ضعف درختان باعث کاهش تشکیل جوانه گل میشود که عملکرد محصول سال آینده را تحتتأثیر و کاهش میدهد.
عضو هیأت علمی بازنشسته بخش تحقیقات زراعی و باغی کرد: افزایش خسارت برخی آفات و بیماریها نیز در این شرایط وجود دارد، به طور مثال احتمال افزایش خسارت نماند و افزایش آلودگی به سم افلاتوکسین به دلیل افزایش درصد زودخندانی وجود دارد، بهطورکلی خسارت خاموشیهای برق در باغات میوه و مخصوصاً باغات پسته که عمدتاً در مناطق کویری با آبهای شور و دورههای طولانی آبیاری دو ماهه و بیشتر مدیریت میشوند، بسیار چشمگیرتر از محصولات زراعی است که در برنامهریزیهای مسئولان لازم است، مدنظر قرار گیرند.
اسماعیلپور بیان کرد: هر درخت پسته یک سرمایه چندین ساله است که حفاظت از آن، حفاظت از امنیت غذایی و اقتصادی کشور برای دهههای آینده است؛ لذا این چالش، فرصتی برای بازنگری اساسی در زیرساختها و مدیریت منابع بهمنظور حفاظت از این سرمایه ملی و تضمین رونق پایدار آن است.
وی خاطرنشان کرد: توجه به این خسارتهای پنهان، انگیزهای قوی برای توسعه باغات پایدار و مقاوم ایجاد میکند، برنامهریزی برای تأمین پایدار برق باغات و آموزش باغداران در مدیریت بهینه آب و تغذیه درختان تحت تنش، سرمایهگذاری بر روی آینده این صنعت است.
انتهای خبر/ طهماسبی