وی با تاکید بر اینکه در گذشته به دلیل ساختار محلهها، مردم با یکدیگر همدلی داشتند، توضیح داد: مردم با هم احساس آرامش میکردند در حالی که امروز جامعه ما متحول، صدپاره و افسرده شده است آنهم به این دلیل که ساختار دلنشین و دلچسپی که در محلهها وجود داشت، دیگر وجود ندارد.
تاریخشناس شهیر کرمان بیان کرد: محلهها تامینکننده نیازهای اولیه مردمی بود و شهر ساختار کلی و بخشهای جزئی داشت، ساختار کلی را میتوان به فضاهایی مثل بازار بزرگ اشاره کرد که وقتی مردم برخی امکانات را بهصورت کلان در محله پیدا نمیکردند به بازار مراجعه میکردند.
گلابزاده ادامه داد: در گذشته محلهها هر کدام برای خودشان امکانات اولیهای که نیاز مردم بود را زمینهسازی میکردند برای مثال در همه محلهها مغازههایی چون قصابی، سلمانی، بقالی و … وجود داشت تا بتوانند نیازهای مردم آن محله را تامین کنند.
نویسنده کتاب تاریخ کرمان عنوان کرد: در گذشته مردم محلهها کاملاً یکدیگر را میشناختند، با یکدیگر انس و الفت داشتند و حتی ارزش و اهمیت نیاکان ما در ساختار اجتماعی بهگونهای بود که اگر دو نفر با یکدیگر قهر کنند این افراد را چگونه آشتی دهند.
رئیس مرکز کرمانشناسی با اشاره به ساختار کوچههای آشتیکنان، توضیح داد: گذشتگان ما در هر محلهای کوچهای بهنام آشتیکنان ایجاد کرده بودند که پهنای این کوچه کم بود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ساختار این کوچه بهگونهای بود که اگر در طول هفته و یا ماه دو نفر که با یکدیگر قهر بودند در صورت عبور از این کوچه مأخوذ به حیا شوند و احساس شرمندگی کنند، رنجیدگیها را کنار بگذارند، آشتی کنند اما متاسفانه ما با خودخواهی هر چه تمامتر اینها را از دست دادیم.
انتهای خبر/ پسند