جیرفت- اقطاع خبر- ۷۵ کیلومتر اگر از شهر قلعه گنج در جنوبی ترین نقطه استان کرمان فاصله بگیرید به مرز استان سیستان و بلوچستان و به روستای شَهکهان میرسید که با انبوهی از مشکلات و کمبودها مواجه است. به گزارش اقطاع خبر روستای کوهپایهای و کوهستانی شهکهان از توابع بخش چاهدادخدا در شهرستان قلعه گنج […]
جیرفت- اقطاع خبر- ۷۵ کیلومتر اگر از شهر قلعه گنج در جنوبی ترین نقطه استان کرمان فاصله بگیرید به مرز استان سیستان و بلوچستان و به روستای شَهکهان میرسید که با انبوهی از مشکلات و کمبودها مواجه است.
به گزارش اقطاع خبر روستای کوهپایهای و کوهستانی شهکهان از توابع بخش چاهدادخدا در شهرستان قلعه گنج ۵۶ خانوار و ۱۶۷ نفر جمعیت دارد. این روستا در مسیر قلعه گنج به شهرستان بشاگرد از استان هرمزگان، بین دو استان نیز قرار گرفته است.
موقعیت روستا در کنار جاده قلعه گنج به بشاگرد قرار گرفته است. می گویند بسیاری از جوانان یا مردان روستا در جزایر قشم، کیش و مرکز استان هرمزگان به خاطر شغل و کسب و کار مهاجرت کرده اند و اغلب، عید نوروز برای دیدن بستگان خود به روستا بر می گردند.
شغل بیشتر مردم روستا دامپروری سنتی است و چون مرتع ندارند گله های بزرگی هم ندارند. خرما، انار، انجیر و حتی در ابعاد کم، سیر هم در این روستا تولید می شود که با آب رودخانه و چاه های کوچک و کم عمق آبیاری می شوند. نخل های روستا هم نسبتا بلند هستند که بیشتر در وسط رودخانه های شهکهان و کنار رودخانه ها کشت شده اند.
هوای کوهستانی شهکهان تابستان ها نسبت به مرکز قلعه گنج خنک تر و معتدل تر است و درختان سردسیری در این روستا به خاطر آب و هوای خنک کشت می شوند.
به دلیل نبود اینترنت مغازه داران و سوپرمارکت های روستامشکل
دارند برای اینکه دستگاه کارتخوان آنها غیرقابل استفاده شده است
مشکل آب آشامیدنی
میرزا بامیری از معتمدان و عضو شورای روستای شهکهان، متولد ۱۳۱۰ است که به خبرنگار اقطاع خبر گفت: در دهه ۱۳۷۰ و زمانی که قلعه گنج بخش و زیرمجموعه شهرستان کهنوج بود برای پیگیری مشکلات روستا به فرمانداری شهرستان کهنوج مراجعه می کردم.
وی که هنوز هم با سن بالا پیگیر مشکلات مردم است ادامه داد: مشکل نبود آب آشامیدنی و آسفالت روستا باید در اولویت فرمانداری و نماینده مجلس قرار گیرد.
علی کریمی از اهالی و ساکنان روستای شهکهان که تحصیلات ابتدایی دارد نیز به اقطاع خبر گفت: یکی از اساسی ترین مشکلات روستا نداشتن آب آشامیدنی سالم است و آب خانوارها به وسیله لوله های ۶۰ اینچی که داخل رودخانه قرار داده شده است و توسط پمپ مکش به سکونتگاه ها می رسد تامین می شود.
وی افزود: برخی نقاط روستا هم چاهک چند متری حفر کرده اند و آب کف رودخانه جلبک دارد و آلوده است؛ چاهک ها هم از نظر بهداشتی قابل مصرف نیستند ولی چاره دیگری نداریم.
کریمی اضافه کرد: در روستا شبکه آبرسانی وجود دارد و احداث شده است فقط منبع و پمپاژ آب نداریم و باید چاه آب به منظور تصفیه حفر شود یا شرکت آب و فاضلاب منبع آب احداث کند که آب پس از ذخیره در منبع گندزدایی و بعد در شبکه آبرسانی روستا توزیع شود.
مشکل جاده و اینترنت
وی ادامه داد: مساله بعد جاده های خاکی وسط روستا است که هنگام عبور و مرور خودروها و موتورسیکلت گردوخاک بلند می شود و طرح هادی روستا و آسفالت آن انجام نشده است.
کریمی بیان کرد: همچنین دانش آموزان ما که از مدارس شبانه روزی در پایان هفته بر می گردند برای فعالیت مجازی درس و تحصیل به اینترنت دسترسی ندارند و کل روستا مشکل اینترنت دارد.
پاسخ دهیار
وحید بامری دهیار روستای شهکهان نیز درباره مشکلات این روستا اظهار کرد: شهکهان دارای ۵۶ خانوار و ۱۶۷ نفر جمعیت است و مشکل اساسی روستا نداشتن اینترنت است.
وی افزود: دکل ایرانسل ۹ سال نصب شده اما اینترنت ندارد و ما هم تنها جایی که برای اینترنت در سال های قبل پیگیری کردیم همین بخشداری و فرمانداری بود و جای دیگری پیگیری نکردیم.
مشکل کارتخوان ها
بامری ادامه داد: به دلیل نبود اینترنت مغازه داران و سوپرمارکت های روستا مشکل دارند برای اینکه دستگاه کارتخوان آنها غیرقابل استفاده شده است.
وی اضافه کرد: آنها باید بالای تپه های روستا بروند و از آنتن دهی بشاگرد یا مارز استفاده کنند و واقعا در مضیقه هستیم.
بامری تصریح کرد: حتی بهورز خانه بهداشت در ثبت داده های بهداشتی و آماری با مشکل مواجه است و نمی تواند اطلاعات مراجعان تحت پوشش را ثبت سامانه سیب وزارت بهداشت کند.
وی یادآور شد: دانش آموزان دختر که از مدارس شبانه روزی مرکز شهر قلعه گنج و مارز بر می گردند برای تحصیل مجازی پایان هفته به اینترنت دسترسی ندارند.
سابقه مالاریا به دلیل نبود آب بهداشتی
بهورز این روستا با ۲۸ سال سابقه کاری که خود یکی از ساکنان این روستا است نیز به اقطاع خبر گفت: خانه بهداشت روستا ۳۰۰ نفر را زیرپوشش مراقبت های بهداشتی خود دارد و تجهیزات آن هم کامل است.
زینب نظری ادامه داد: به جز شهکهان روستاهای بن گرو، محبان و سایر روستاهای عشایری منطقه کوهستانی همجوار به این خانه بهداشت مراجعه می کنند و چون اینترنت ندارم در ثبت اطلاعات مراجعان با مشکل مواجه هستم و از دستگاه مودم پرسرعت برای تکمیل اینترنت استفاده می کنم که این هم برخی مواقع جواب نمی دهد.
وی اظهار کرد: ساختمان خانه بهداشت قدیمی است اما چهار سال قبل ساختمان خانه بهداشت تعمیر شد؛ این ساختمان پمپ آب و لوله کشی ندارد و فقط مخزن ذخیره آب داریم.
نظری تصریح کرد: پزشک دهگردشی بیش از یک ماه است که به این روستا مراجعه نکرده و بیماران، پیرمردان و پیرزنان زیادی نیاز به معاینه پزشک دارند و از روستا هم برای درمان خارج نمی شوند.
بهورز شکهکان ادامه داد: با توجه به اینکه آب رودخانه نزدیک خانوارهاست و از آب آلوده و چشمه استفاده می کنند یک مورد بیماری مالاریا در این روستا سال گذشته مشاهده شد اما تا الان سم پاشی های مالاریا هم انجام می شود وهمین آب های چشمه و رودخانه که مردم استفاده می کنند علت اصلی مشکل است.
در روستا شبکه آبرسانی وجود دارد و احداث شده است
فقط منبع و پمپاژ آب نداریم و باید چاه آب به منظور تصفیه حفر شود
کارگران بدون بیمه روستا
علی نظری معتمد دیگر و از اهالی شهکهان نیز با اشاره به برخی مصادیق مدعی است: مرکز ۱۱۵ مارز بیماران حوادثی و سایر بیماران را پوشش نمی دهد و وقتی اهالی زنگ می زنند که این بیمار حال بدی دارد، حضور پیدا نمی کنند؛ بنابراین ما خودمان ناچار هستیم با خودرو شخصی بیماران را تا مراکز درمانی قلعه گنج جابه جا کنیم.
وی اضافه کرد: شهکهان دارای یک معدن آهک است که تعداد هفت نفر از اهالی در این معدن مشغول به کار هستند که چهار نفر آنان بیمه ندارند؛امکان دارد حین کار آسیب هایی متوجه این افراد شود، به عنوان مثال کار با تسمه بسیار خطرناک است که باید بیمه باشند.
نظری ادامه داد: با مدیرعامل کارخانه آهک موضوع را بیان کردیم اما گفت صبر کنید می خواهیم معدن را به پیمانکار بخش خصوصی تحویل دهیم تا آن زمان بیمه شوند اما این در حالی است که چندسال بدون بیمه کار می کنند.
قول های سرپرست فرمانداری قلعه گنج
سرپرست فرمانداری قلعه گنج که به تازگی به صورت سرزده در این روستا حضور پیدا کرده و با اهالی روستا دیدن کرده است نیز به اقطاع خبر گفت: برای تامین آب آشامیدنی سالم و احداث منبع ذخیره آب باید اعتبار لازم در کمیته های برنامه ریزی و عمرانی شهرستان مصوب شود که آن را پیگیری می کنیم.
مجید احمدی درباره آسفالت جاده دسترسی روستا نیز بیان کرد: پیمانکار آن مشخص شده است و پیگیر هستیم کارش را شروع کند.
وی افزود: کار احداث زمین چمن مصنوعی را هم بهزودی انجام خواهیم داد و از چند روز آینده یک دستگاه لودر برای تسطیح زمین و زیرسازی در روستا استقرار می یابد.
احمدی ادامه داد: روشنایی معابر در حوزه برق و احداث دکل یا برج نوری پارک و بوستان هم به کمک بخشدار و دهیاری تا چند هفته آینده راه اندازی می شود.
وی یادآور شد: درباره دکل ایرانسل و نداشتن اینترنت هم پیگیری می کنیم که مشکل اینترنت روستا حل شود.
سرپرست فرمانداری قلعه گنج با بیان اینکه مسائل بهداشتی را پیگیری می کنیم و برنامه ریزی می شود که پزشک دهگردشی حضور منظم داشته باشد اضافه کرد: در زمینه طرح هادی روستا هم بنا داریم باتوجه به بافت روستا و اینکه روستای گردشگری نیز محسوب می شود سنگ چینی معابر را با همکاری بنیاد مسکن در روستا انجام دهیم.
خبرنگار: ادیب جرگه حیدری
تمامی حقوق برای پایگاه خبری اقطاع خبر محفوظ است.