عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی ادامه داد: بشار اسد هم که ۳۴ ساله بعد از پدرش از سال ۲۰۰۰ میلادی به عنوان نوزدهمین رئیس جمهور کشور سوریه شد، عوامل زیادی در سقوط بشار اسد وجود داشت از جمله عوامل داخلی و اقتصادی، تاثیر تغییرات اقلیمی، جنبشهای اعتراضی، عوامل منطقهای به طوری که هر منطقه مانند عربستان سعودی، ترکیه و قطر هر کدام از گروههای مختلف درگیر در جنگ حمایت کردند و این مناقشه را به یک جنگ نیابتی تبدیل کردند.
تشریح عوامل سقوط بشار اسد
وی با اشاره به دیگر عوامل سقوط بشار اسد اظهار کرد: افزایش تنشهای فرقهای، رقابتهای فرقهای بین شیعه و سنی و عوامل بینالمللی (مداخله روسیه و آمریکا) جنگ را پیچیدهتر کرده است و روسیه از اسد حمایت نظامی و دیپلماتیک کرد و آمریکا و همپیمانان آنها نیز از گروههای مخالف حمایت کردند همچنین بیتوجهی بدنه حکومت بشار به مردم، جایگاه خود را بین بخش زیادی از مردم سوریه از دست داده بود.
دبیر حزب موتلفه اسلامی استان کرمان با بیان اینکه اسد اقوام و مذاهب را در سوریه با یک دیکتاتوری سیاسی مدیریت میکرد، افزود: وی هویت دینی مردم را به فضای سکولار تبدیل کرده بود که موجب اعتراضهای شدید شده بود و در نتیجه نتوانست با معارضان خود کنار بیاید که با این بیتدبیری موجب شد آنها به مهرهای در دست کشورهای همسایه از جمله ترکیه تبدیل شوند.
مقدم ادامه داد: روابط خاندان اسد با جمهوری اسلامی ایران، یکی از مهمترین و با استراتژیکترین اتحادهای منطقهای در خاورمیانه بود که ریشههای آن به دوران ریاست جمهوری حافظ اسد باز میگردد.
وی ابراز کرد: همچنین روابط بشار اسد و تهران همواره خالی از تنش نبوده است؛ زیرا اسد گاهی از وابستگی بیش از حد به ایران ابراز نارضایتی کرده و تلاش داشت روابط خود را با روسیه و دیگر قدرتها متوازن کند ولی با همه اینها وضعیت کشور سوریه بیثبات و بحرانهای اقتصادی، انسانی و سیاسی زیادی داشته به طوری که حقوق ارتشیها فقط ۲۰ دلاربوده است.
عامل اصلی سقوط سوریه، فقدان مدیریت صحیح در حوزه آزادی سیاسی اجتماعی است
این فعال سیاسی عنوان کرد: عامل اصلی سقوط سوریه، فقدان مدیریت صحیح در حوزه آزادی سیاسی اجتماعی و توجه به احزاب و گروهها بود و مشکلات اقتصادی و فقر فراگیرکه موجب شکلگیری فساد فراگیر در جامعه سوریه شده بود.
مقدم با اشاره به مطلب فوق افزود: رشوه گرفتن ارتشیها و مورد دیگر اینکه قدرت بازداندگی از لحاط روحی و روانی خیلی ضعیف بود که موجب شد، دولت نتواند تصمیم بگیرد و از طرفی بشار اسد تصورکرده بود که روسیه با آمریکاییها درمورد اوکراین معامله کردهاند و دیگر به حمایت ادامه نخواهند داد و به همین لحاظ اسد برای استمرار حکومتش ناامید شده بود.
دبیر حزب موتلفه اسلامی استان کرمان تشریح کرد: بشار اسد متاسفانه ساختار بسیجی را که مستشاران ایرانی از نیروهای خودی سوریه تشکیل داده بودند را با اعتماد به وعده اماراتیها تعطیل کرد. در حالی که این نیروهای بسیجی میتوانستند به جای ارتشی که نایستاد، بایستند و مبارزه کنند؛ لذا دیگران هم نتوانستند کمک کنند که در نهایت دولت بشاراسد در صبح روز یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ سقوط کرد.
وی ادامه داد: همان روز نیروهای امنیتی به سرعت از برخی محلههای پایتخت عقبنشینی کردند، البته میتوان گفت که شاید در این حادثه سوریه یک معاملهای صورت گرفته یعنی یکی از طرفها ترکیه بود و ممکن است یکی از طرفهای معامله، روسیه باشد که با این سقوط همراهی کرد و در مقابل امتیازاتی را گرفته از جمله تضمین حضور راهبردی روسیه در سوریه که دو پایگاه اصلی نظامی درلاذقیه و طرطوس است.
مهمترین اهداف رژیم صهیونیستی درسوریه مقابله با نفوذ ایران و گروههای متحد آن
عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی با تاکید بر اینکه همراهی بخشی از ارتش و دولت سوریه، دلیل سقوط آن بود، گفت: دیدیم که ارتش سوریه هیچ حرکت جدی انجام نداد به طوری که شهرهای سوریه یکی پس از دیگری سقوط کرد لذا ارتش سوریه هیچ کجا مقاومت نکرد.
وی افزود: حتی بدون آن که مخالفان به آن نقطه برسند، آن نقاط را تخلیه کردند که میتوان گفت این سقوط، فروپاشی از درون دولت سوریه بود که هیچ انگیزهای برای مقاومت نداشت لذا این سقوط هیچ ارزش نظامی ندارد و از طرفی به نظر میرسد که در این نوع حرکت، معامله و توافق بزرگی بین قدرتهای بزرگ صورت گرفته است.
این فعال سیاسی ضمن اشاره به اینکه نتانیاهو دو روز پس از حمله تروریستی گفته است که میخواهد خاورمیانه را تغییر دهد، مطرح کرد: رژیم صهیونیستی با هدف جلوگیری از تبدیل سوریه به پل ارتباطی برای انتقال نیرو و تجهیزات از ایران به لبنان و مدیترانه تلاش کرد منطقه را ناامن کند و به تمام مراکز استراتژیک نظامی و تأسیساتی سوریه حمله کند و از طریق جولان تا ۲۰ کیلومتری دمشق پیشروی و نیروها خود را مستقر کند.
مقدم تصریح کرد: مهمترین اهداف رژیم صهیونیستی درسوریه عبارتند از مقابله با نفوذ ایران و گروههای متحد آن، جلوگیری از تثبیت موقعیت نظامی ایران، حفظ برتری نظامی منطقهای، کنترل مرزهای شمالی خود، تضعیف محور مقاومت، نفوذ در بحران سوریه برای اهداف بلند مدت، دفاع در برابر تهدیدات موشکی است.
پیشبینی دقیق آینده سیاسی سوریه بسیار پیچیده است
وی بیان کرد: بنابراین رژیم صهیونیستی به یک شانس یا شاید اتفاق نیاز داشت که افتاد و آینده را در مقابلش گذاشت و آن را برای خود ترسیم کرد که در چه حالتی موجودیتش به خطر میافتد و غزه، مرز لبنان، یمن و عراق اگرچه هر کدام جبهه بودند اما هیچکدام به قدر بلندیهای جولان موجودیت رژیم صهیونیستی را از طریق زمین و در صورت جنگ با ایران به خطر نمیاندازد.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی بیان کرد: پیشبینی دقیق آینده سیاسی سوریه بسیار پیچیده است و عوامل متعددی بر آن تاثیر میگذارند که میتوان با توجه به اطلاعات موجود و روند کنونی برخی احتمالات را بررسی کرد که به نظر میرسد علیرغم تلاش جولانی برای حفظ آرامش اما از این به بعد به احتمال قوی شاهد جنگهای داخلی برای سهم خواهیها داخل سوریه خواهیم بود.
وی عنوان کرد: نیروهای قسد از یک طرف و سایر گروههای مخالف و معترض داخلی سوریه از ادلب در شمال تا درعا و سویدا که اکثر دروزی هستند؛ از طرف دیگه البته ناگفته نماند که نیروهای وفادار به اسد هم بیکار نخواهند نشست.
مقدم ادامه داد: لذا خلا قدرت و رقابت میتواند به ایجاد شرایطی پیچیده و بیثباتی منجر شود که هر گروه مسلح تلاش خواهد کرد تا نفوذ و قدر ت خود را افزایش دهد همچنین احتمال وجود یک توافق موقت نیز وجود دارد اما برای اینکه چنین توافقی به ثبات منجر شود باید فشارهای بین المللی و نقش میانجیگران به شکلی موثر عمل کند.
احتمال درگیریهای داخلی میان گروهها در سوریه
این فعال سیاسی تاکید کرد: سوریه اپوزیسیون قوی ندارد که دولتساز باشد و تعدد نیروهای نظامی در سوریه این سناریو را تقویت میکند که هر بخش از کشور در اختیار یک قوم قرار بگیرد و اختلافات داخلی بین گروههای معارض بیشتر شود همچنین احتمال اینکه تجربه لیبی تکرار شود و یا سوریه تجزیه شود و احتمال درگیریهای داخلی میان گروهها وجود دارد.
وی اظهار کرد: از جمله دلایل درگیری میتوان به تنوع ایدئولوژیک و منافع متضاد، حمایت خارجی، سابقه تاریخی، خلا قدرت، تفسیم کشور که ممکن است سوریه به مناطقی تحت کنترل گروههای مخالف مانند کردها، اسلامگرایان یا دولتهای منطقهای تقسیم شود که این امر میتواند بیثباتی را ادامه دهد همچنین مداخله خارجی، تحولات سیاسی داخلی، نقش بازیگران منطقهای و بینالمللی، بازسازی اقتصادی، وضعیت گروههای مسلح و بحران انسانی و پناهجویان.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی تصریح کرد: ترکیه با پشتیبانی از ائتلافی متشکل از گروههای سنی تحت عنوان «ارتش آزاد سوریه» طی سالهای گذشته کنترل برخی از مناطق عمدتاً کردنشین سوریه از جمله عفرین، وراس و العین را از دست نیروهای دمکراتیک سوریه خارج کرده است و ارتش آزاد سوریه در روزهای گذشته نیز با همکاری ترکیه، کردها را از تلرفعت در حومه شهر حلب بیرون راند که در حال حاضر تمرکز خود را بر روی کنترل شهر منبج در شمال سوریه قرار داده است.
دبیر حزب موتلفه اسلامی استان کرمان ابراز کرد: ترکیه با حمایت از مخالفان دولت سوریه تلاش کرد تا نفوذ خود را در منطقه گسترش داده و در سرنوشت ترکیه و تحولات و جنگ داخلی سوریه نقش قابل توجهی ایفا کند که این نقش عمدتاً از گروههای مخالفین بشار اسد و اقدامات منطقهای برای تاثیرگذاری بر سرنوشت سوریه مشهود بود.
مشارکت ترکیه در چند عملیات نظامی در خاک سوریه
وی گفت: برخی از جنبههای نقش ترکیه در این زمینه عبارتند از حمایت ازگروههای مخالف، مرزهای باز برای مخالفان و پناهندگان، حمایت از ارتش آزاد سوریه، عملیات نظامی مستقیم اشاره داشت.
مقدم خاطرنشان کرد: ترکیه در چندین عملیات نظامی مستقیم در خاک سوریه مشارکت کرد که از جمله آن میتوان به عملیات سپرفرات شاخه یگانهای مدافع، عملیات زیتون و چشمه صلح اشاره داشت که این عملیاتها عمدتاً با هدف تهدیدات کردهای سوریه و استفاده از رسانههای اجتماعی برای هماهنگی و اطلاعرسانی باعث شد که گروهها به شکلی غیرمتمرکز و سریع عمل کنند.
انتهای خبر/ م